Un om fericit
Pentru prima dată, un fotbalist (austriac) a obţinut acceptul FIFA să joace în meciurile oficiale cu o proteză la picior. Se profilează începutul unui nou capitol în sportul de performanţă?
Martin Hofbauer joacă în liga a şaptea din Austria. El este cel căruia FIFA i-a permis să evolueze cu proteză, punîndu-i o condiţie vagă precum un horoscop: „Proteza să nu reprezinte un pericol pentru jucător, pentru coechipieri sau pentru adversari.“ Cerinţa FIFA sună ridicol, dar e corectă din perspectiva practicii sportive.
Pînă la cazul Oscar Pistorius, publicul a văzut doar faţa eroică a eforturilor pe care le fac performerii cu handicap. Ei au impresionat şi au inspirat. Pentru prima oară în istorie, Jocurile Paralimpice s-au disputat cu casa închisă, anul trecut, la Londra. „Mulţumim pentru încălzire! Acum urmează Jocurile!“ scria pe bannerele emoţionante ale BBC la încheierea Olimpiadei mari şi la începerea Jocurilor Paralimpice. Însă după ce sprinterul sud-african şi-a ucis logodnica, oamenii au început să se uite la dosarul Pistorius cu alţi ochi. Dintr-o dată, am realizat că preţul pe care-l cere sportul de performanţă pentru un om cu handicap este multiplul celui decontat de un om obişnuit. Care nici el nu e mic, ci dimpotrivă. Sportul de performanţă sintetizează o alegere dură, o alegere pe termen lung – uneori, o alegere făcută în numele copiilor, de ambiţiile oamenilor mari. Nu ştiu dacă FIFA deschide, prin această decizie, un nou capitol. Ceea ce ştiu e că Martin Hofbauer nu face diferenţa dintre liga a şaptea din Austria şi finala Champions League care se va disputa pe 25 mai, pe Wembley. Un om fericit.