Un gest mărunt cu impact major

18 martie 2015   TÎLC SHOW

Agitaţie mare în Germania după apariţia, într-o emisiune televizată foarte populară, a ministrului de Finanţe al Greciei. Sute de mii de germani l-au urmărit de pe canapelele lor confortabile pe Yanis Varoufakis înfierînd politicile de austeritate şi susţinînd că Grecia ar trebui să-şi declare falimentul şi să părăsească zona euro. Pe ecrane a apărut apoi, pentru cîteva momente, un prim-plan cu Varoufakis, care spunea că ar trebui „să le arătăm germanilor degetul mijlociu“. Apoi, pentru ca toată lumea să înţeleagă ce vrea să spună, chiar a arătat nemţilor degetul mijlociu. Imaginile datează din 2013, de la o conferinţă despre criză susţinută la Zagreb. În acel moment, Varoufakis nu era ministru, ci analist economic, un comentator apreciat şi invitat adesea inclusiv de mediile occidentale să explice chestiuni de politică şi administraţie din Grecia. Imagini vechi, redescoperite recent şi difuzate în Germania într-un moment în care guvernanţii din ambele ţări încearcă să restabilească încrederea.

Probabil că la nivel diplomatic astfel de incidente nu stîrnesc neapărat nelinişte: în campania electorală, pînă şi politicienii germani fac uneori afirmaţii sau gesturi nesăbuite. (Dacă ar fi să ne amintim numai de fotografia electorală de acum cîţiva ani cu Peer Steinbrück – candidat SPD pentru funcţia de cancelar – zîmbind complice şi arătînd… degetul mijlociu). Acum, însă, apar condiţii agravante, căci imaginile cu Varoufakis sînt însoţite de un comentariu aproape germanofob şi au fost difuzate de mai toată presa germană, atingînd numeroase sensibilităţi. Un gest mărunt cu impact major. Nu pentru că germanii ar fi prea pudibonzi, ci pentru că – pe bună dreptate – li se pare culmea să suporte obscenităţi pe banii lor. Căci aşa s-a interpretat, pînă la urmă, gestul lui Varoufakis din 2013: noi, contribuabilii germani, plătim în numele solidarităţii europene pentru pagubele unei ţări falimentare, prost administrate, iar grecul ăsta ne arată degetul mijlociu… În plus, la începutul săptămînii viitoare e aşteptat la Berlin premierul grec Alexis Tsipras. E greu să începi un dialog cu cancelara Angela Merkel despre criza datoriilor şi soluţiile propuse de Germania pe fondul vacarmului mediatic produs de gestul unui coleg de cabinet.

De la preluarea mandatului de premier, acum două luni, dezbaterea pe tema datoriei publice a Greciei a escaladat. Tsipras a venit la guvernare pe baza unor promisiuni de renunţare la politicile de austeritate recomandate de troica Fondul Monetar Internaţional – Banca Centrală Europeană – Uniunea Europeană. Guvernul vrea, de fapt, să continue să se împrumute pentru a-şi acoperi cheltuielile, dar să încetinească sau să anuleze reformele. Pe de altă parte, în ultima săptămînă au crescut şi tensiunile între Atena şi Berlin după ce înalţi oficiali guvernamentali, apoi Tsipras însuşi au cerut Germaniei plata unor despăgubiri în valoare de 500 de miliarde de euro pentru prejudiciile produse în cel de-al Doilea Război Mondial; mai precis, e vorba de valorile furate în timpul Războiului, de compensaţii pentru distrugerile produse, de „creditul de ocupaţie“. (Germania, evident, nu e dispusă să negocieze nimic din aceste solicitări.)

Pînă la întîlnirea de săptămîna viitoare cu Angela Merkel, premierul Tsipras vrea să obţină la nivel european promisiuni ferme pentru o prelungire a programelor europene de ajutor.

Acesta e contextul în care publicul german descoperă imaginile cu ministrul Yanis Varoufakis arătînd degetul mijlociu. Şi e firesc ca mai toată presa să-i acorde atenţie. Şi îndatorat, şi fudul – asta e ceva ce nemţii nu pot înghiţi prea uşor. Varoufakis însuşi spune că gestul nu îl reprezintă, că filmul a fost „manipulat“, că degetul mijlociu a fost adăugat la montaj, că presa i-a denaturat prin exagerare afirmaţiile etc. Nu există nici o dovadă de manipulare, afirmă specialiştii germani care au analizat filmul. Nişte scuze din partea ministrului de Finanţe ar fi fost, cu siguranţă, mult mai utile.

Mai multe