Ultimul ou Fabergé al Împărătesei

23 aprilie 2019   TÎLC SHOW

În anul 1916, împăratul Nicolae al II-lea i-a trimis de pe front o telegramă lui Carl Fabergé. Îl ruga pe acesta să aibă el grijă ca tradiționalul ou-bijuterie de Paște să ajungă la soția sa, împărăteasa Alexandra Feodorovna, întrucît țarul nu se putea ocupa personal.

Pe fondul războiului, Casa Fabergé era într-o situație destul de dificilă. Mulți dintre cei mai buni maeștri ai săi au fost nevoiți să se înroleze în armată sau să se mute în fabricile de stat, iar cei rămași trebuiau să producă, tot pentru stat, obiecte tipice războiului precum medalii și decorații pentru ofițeri sau tot soiul de mici piese necesare armamentului. În ciuda acestui fapt, casa de bijuterii încerca să producă și consacratele-i giuvaiere, continuîndu-și istoria strălucitoare.

În stilul său unic, în 1916, Carl Fabergé a adaptat vremurilor oul-bijuterie dedicat împărătesei Rusiei și a avut grijă ca obiectul prețios să ajungă la aceasta, așa cum îi scrisese Nicolae al II-lea în telegramă. În ajunul Învierii, Carl Fabergé a bătut la porțile reședinței Romanovilor de la Țarskoe Selo (unele surse susțin că l-ar fi trimis pe fiul său Eugène). L-a întîmpinat însăși țarina Alexandra Feodorovna, care a primit încîntată oul Fabergé din partea soțului său: Oul militar din oțel – ultima astfel de bijuterie pe care avea să o primească, o operă de artă, cu puternic mesaj istoric, ca toate celelalte ouă decorative Fabergé.

Montat pe un suport format din patru gloanțe de artilerie miniaturale, oul Fabergé din 1916 este confecționat din oțel. Are cîteva decorații de aur aplicate, precum monograma Alexandrei Feodorovna și stema țării, iar deasupra lui este atașată coroana imperială din aur. Simplu, impunător și strălucitor. Clasica surpriză din interiorul îmbrăcat în catifea: un șevalet în miniatură pe care stă un tablou cu ramă din aur și email. Imaginea, pictată de Vasilii Zuiev, îl înfățișează pe Nicolae al II-lea pe front, alături de fiul său, consultîndu-se cu ofițerii săi.

În anul 1917, în atelierele Fabergé s-au mai confecționat două ouă imperiale, pentru mama și pentru soția împăratului rus. Bijuteriile însă nu au mai apucat să ajungă la destinatare din cauza izbucnirii revoluției.

Istoria dinastiei Romanovilor se apropia de final și, odată cu aceasta, și cea a casei de bijuterii Fabergé, care după octombrie 1917 și-a încetat activitatea. Oare cum și-ar fi imaginat Carl Fabergé și bijutierii săi ultimul ou imperial al dinastiei, dacă ar fi primit o asemenea comandă?

Foto: wikimedia commons

Mai multe