„Uitați-vă bine în jurul Varșoviei“

25 septembrie 2018   TÎLC SHOW

Planul lui Hitler de a invada Polonia elaborat în iunie 1939, numit „Planul Alb“ („Fall Weiss“), prevedea strategia cunoscutului război-fulger, utilizat cu predilecție și, de multe ori, cu succes de liderul nazist, care s-a bazat temeinic pe elementul surpriză de-a lungul istoriei sale. Polonezii nu au fost tocmai surprinși de atacul german din zorii zilei de 1 septembrie 1939 (declanșat după punerea în scenă a unui casus belli aferent, incidentul Gleiwitz), căci se așteptau la ceva, și la nimic bun, din partea lui Hitler. Indiciul venise cu o săptămînă înainte, cînd Polonia fusese atacată de un mic detașament de germani, la care nu ajunsese anunțul că invazia plănuită inițial pentru data de 26 august fusese amînată. Al Doilea Război Mondial începuse.

În vreo cinci zile, Coridorul Polonez era blocat, iar pe 8 septembrie armata germană era la periferiile Varșoviei. Pregătirea Wehrmacht-ului, cît se poate de modernă și impresionant de flexibilă, cum remarcă autorul Andrew Roberts, o depășea cu mult pe cea a armatei poloneze, care a fost cu adevărat surprinsă abia în dimineața de 17 septembrie 1939, cînd Uniunea Sovietică a invadat Polonia, conform anexei secrete a celebrului pact sovieto-nazist din 23 august 1939.

Surprinși (sau poate nu neapărat) au fost și rușii, care au constatat că germanii avansaseră dincolo de capitala Varșovia și puseseră oarecum stăpînire pe orașele Brest-Litovsk și Lvov. Împrejurarea întîlnirii dintre cele două armate, deci, nu a fost sub auspicii prietenești. Pe cale de consecință și spontan, s-au declanșat lupte între soldații lui Hitler și cei ai lui Stalin. Liniile de demarcație între cei doi ocupanți ai teritoriului polonez deveniseră motiv de conflict. A intervenit – încă se mai putea – diplomația, prin ministrul de Externe german Ribbentrop, care a mers la Moscova pentru a negocia zonele de influență cu omologul său rus, Molotov. După o seară la Teatrul Bolșoi, unde au urmărit Lacul Lebedelor, urmată de o rundă foarte lungă de negocieri, cei doi diplomați au ajuns la un acord.

Pe 27 septembrie 1939, Varșovia a capitulat, iar pe 5 octombrie, cînd nu mai era urmă de rezistență, Hitler a urcat în „Amerika“, trenul său special, cu destinația Varșovia, pentru a-și vizita trupele triumfătoare. A avut și un mesaj pentru corespondenții de război prezenți la fața locului: „Uitați-vă bine în jurul Varșoviei. Acesta este tratamentul pe care îl pot aplica oricărui oraș european.“ (în Andrew Roberts, Furtuna Războiului, Litera, 2013, p. 85). Mesaj confirmat de istorie.

Mai multe