Trei doamne bogate și un ceas de aur

16 octombrie 2018   TÎLC SHOW

„Înmînat Căpitanului Rostron cu sincera gratitudine și cu recunoștința a trei supraviețuitoare ale «Titanicului», 15 aprilie 1912“ – este inscripția de pe un ceas de buzunar din aur de 18 carate. Sub cuvintele de mai sus stau gravate trei nume: doamna John B. Thayer, doamna John Jacob Astor și doamna George D. Widener.

Într-o noapte rece de aprilie a anului 1912, vasul de croazieră Titanic s a lovit de un aisberg și s-a scufundat, făcînd mai mult de 1500 de victime. La doar cîteva ore, nava Carpathia, condusă de căpitanul britanic Arthur Rostron, a ajuns la locul accidentului, în misiune de salvare. Printre cei 705 supraviețuitori salvați de echipajul de pe Carpathia s-au aflat și trei doamne, soțiile unora dintre cei mai bogați bărbați ai epocii: Marian Thayer, Madeline Astor și Eleanor Widener. Soții acestora nu au fost salvați.

Ajunse în siguranță la New York, Marian, Madeline și Eleanor s-au gîndit cum ar putea să îl răsplătească pe cel care le salvase viața, căpitanul Rostron. Simbolic, presupun.

Doamnele au găsit potrivit să îi dăruiască britanicului un ceas de aur produs de o companie de lux celebră, Tiffany & Co. Cred că nu e greșit de presupus că domnul Rostron a fost inundat de asemenea daruri scumpe de la supraviețuitorii pe care îi salvase la bordul Carpathiei, oameni cu o anumită bunăstare materială – destul de simplu de presupus și acest lucru.

După ce au cumpărat obiectul de preț, cele trei doamne au decis să îi dea un plus de valoare și să îl personalizeze. Astfel, pe spatele ceasului de mînă din aur a fost gravat cu finețe mesajul redat mai sus, alături de numele lor, reprezentat prin cel al soților.

Căpitanul Arthur Rostron a fost invitat la un prînz la reședința de lux (cum altfel?) de pe Fifth Avenue a doamnei Astor pentru a-i fi înmînat darul. Cel mai probabil, a fost încîntat. Și de prînz, și de cadou.

Bucuros cred că ar fi și astăzi, la mai bine de un veac de la întîmplare, cînd ar vedea că obiectul pe care l-a primit de la cele trei doamne bogate se va vinde la o licitație în Regatul Unit, planificată pentru data de 20 octombrie (a.c.), cu un preț estimat între 35.000 și 50.000 de lire sterline. E drept, ceasul este, conform specialiștilor, într-o condiție foarte bună.

Aceasta, dar mai cu seamă condițiile istorice îi dau valoarea.

Mai multe