Surse de 2-3 fraze pentru eventuale nuvele

9 februarie 2012   TÎLC SHOW

„Ăştia nu pot trăi fără fraze“ 
(Moaşa din Demonii) 

„E o mare belea să ai sufletul larg şi să nu fi genial“ (sursa – Svidrigailov, din Crimă şi pedeapsă).

Nu am avut minte, dar am avut caracter (sursa – un proaspăt divorţat).

Limba noastră este, probabil, singura în care inimaginabilul porneşte din toată inima (sursa – un filolog liric).

Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi, dar, dacă nu poţi, măcar nu-l sîcîi (sursă autorizată).

La cîte evidenţe ne mănîncă pe săturate viaţa, ar trebui să cerem o permisiune înainte de a-l mai folosi pe „iată“ (sursa – cel mai tenace suprarealist român din secolul nostru).

Cred că de 48 de ani nu am mai scris nici o porcărie (sursa – un fost proletcultist român).

Fac parte dintr-un neam pentru care orice evoluţie, politică sau nu, este suspectă fie de arivism, fie de oportunism (sursă obscură).

Am cumpărat de la un anticariat Anti-Dühring-ul lui Engels, cu un leu, şi, crede-mă, l-am citit! (sursa – un tînăr cercetător în istoria religiilor).

„Intifada din corpul ei“ (sursa – un roman de dragoste israelian).

Ai văzut că în Piaţă nu s-a strigat nici o clipă „Jos comunismul!“ şi nici „Jos capitalismul!“? Asta nu-ţi spune nimic? (sursa – un bun amic monarhist, care „a făcut Piaţa“ şi în 1990).

Înaintează încet, drăguţul... (sursa – un pensionar clar octogenar, discutînd despre cancerul său, la o cafea nonstop de pe Bdul Titulescu).

Am crescut 50 de ani între două porunci: „Să nu fi original cu orice chip“ şi „Să nu generalizăm pripit (sursă – nu numai cu chip, dar şi obsesivă).

Îl implor tot timpul: nu-ţi mai începe frazele cu „spre diferenţă de tine...“ (sursa – un foarte bun prieten, exasperat de un alt foarte bun prieten).

...Şi dacă vom scrie că elitele româneşti – fie fanatice, fie oportuniste – sînt şi ele, ca în Coşbuc, „suflet din sufletul neamului meu“? (sursă insistentă, după lectura cărţii lui Lucian Boia).

Nu am simţul tragicului, dar cei care îl au îmi sînt mult mai suspecţi (sursa – un impertinent).

Exact, sînt un ludic şi nu mă jenez să ies pe stradă (acelaşi). Mi-a fost atît de drag că nu i-am putut zice niciodată „Eşti un drăguţ“ (sursa – o văduvă deloc veselă).

Am cunoscut o escroacă, nu doar sentimentală, care, foarte pudică, nu ştia pe unde să scoată cămaşa (sursa – un procuror antipatic din cauza calambururilor sale).

„Bem împreună, facem sex, dar nu ne îndrăgostim“ (sursa – o replică din filmul lui Claude Berri, Ensemble, c’est tout, tradus la noi sec Împreună).

Noica are dreptate, mai mult ca sigur, literatura e inferioară fiindcă nu se poate ridica la concept, ca filozofia, dar eu îi fac dificultăţi, opunîndu-i detalii, care sfidează şi surîd la concepte, ca Don Quijote, Mîşkin, madame Bovary, Ivan Ilici... (sursa – un pisălog, căruia nu-i pot închide telefonul, fiindcă sînt, precum Noica, de o amabilitate extremă).

„Piotr Stepanovici, dacă a spus despre un om că e ticălos, atunci, în afară de ticălos, nu mai ştie nimic despre el. Dacă a zis prost, atunci, în afară de prost nu-i mai zice altfel omului ăluia. Iar eu poate că sînt prost numai marţi şi miercuri, dar joi sînt mai deştept ca el“ (sursa – Fedka ocnaşul, din Demonii).

Nu poţi fi inteligent 24 de ore din 24. (sursa – nu mai ştiu cine a spus-o şi unde, parcă John Steinbeck, parcă Alexandru Paleologu...)

Mai multe