Stop-cadru: fotografia de război

23 martie 2022   TÎLC SHOW

Primăvara anului 1854. Războiul Crimeei (1853-1856) în plină desfășurare. Un bărbat cu mustață își pregătește furgonul de plecare. Se înarmează cu plăci fotografice. Plus camera foto. Încă o cameră, cea obscură, este inclusă în decor. Și nu-i doar de decor, ci este perfect funcțională. Vehiculul tras de cai pornește la drum și se oprește pe malul Dunării, în plin front, foarte aproape de linia de atac a turcilor. Acolo vor fi realizate printre primele fotografii de război din istorie. Fotograf: Carol Popp de Szathmári, pictor și grafician, născut în Transilvania în 1812, stabilit la București în 1843, unde a deschis unul dintre cele mai moderne ateliere foto din Europa de la acea vreme.

Am scris printre primele fotografii pentru că există surse care îi atribuie premiera fotografului britanic Roger Fenton, care a imortalizat secvențe din același conflict, dar se pare că nu a avut o contribuție la fel de semnificativă ca aceea a lui Szathmári, motiv pentru care istoria l-a favorizat pe cel din urmă. Pe lîngă aceasta, premiera absolută în materie de fotografie de război a avut loc în 1847 în timpul conflictului dintre Statele Unite ale Americii și Mexic, doar că fotograful în cauză a rămas anonim.

Ne întoarcem în Balcani, pe lîngă Oltenița și Silistra, unde îl găsim pe Carol Popp de Szathmári care nu ratează nici un cadru. Cu orice cost. La un moment dat, bănuit că ar fi fost spion rus, fotograful s-a transformat în țintă directă a turcilor, care nu au ezitat să-și îndrepte tunurile spre furgonul său. Norocul fotografului a fost că turcii nu au țintit prea exact și astfel a scăpat viu și nevătămat. Și cu un material fotografic consistent.

Carol Popp de Szathmári a adunat într-un album vreo două sute de fotografii care ilustrau Războiul Crimeei sub diverse aspecte, de la cotidian la militar, pe care l-a prezentat la Expoziția Universală de la Paris din 1855. Regina Victoria, Napoleon al III-lea al Franței și regele Spaniei l-au premiat. În aceeași perioadă a devenit primul fotograf profesionist recunoscut oficial din istorie de pe teritoriul României, apoi portretistul lui Alexandru Ioan Cuza și fotograful oficial al regelui Carol I. Fotografiile lui Carol Popp de Szathmári din Războiul de Independență au fost publicate de reviste precum L’Illustration și Illustrated London News.  

Stop-cadru. Sau, mai bine, pentru un asemenea cadru (de război), doar stop.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: CIMEC / adevarul.ro

Mai multe