Stele roşii
Vulturii cu două capete sînt demontați de pe turnurile Kremlinului și topiți în cuptoare imense. Au stat acolo sute de ani, simbolizînd monarhia rusă. Comuniștii trebuiau să înlocuiască istoria, iar în 1935 le-a venit rîndul simbolurilor imperiale. Ce să pună oare în loc?
Cîștigătoare au fost stelele cu cinci colțuri. Roșii. Stalin nu a fost mulțumit de primul model care i s-a propus, așa că abia a doua machetă pregătită a primit aprobarea și a fost executată. Astfel, patru stele făcute din cupru, decorate cu aur și pietre semiprețioase, care aveau să le asigure strălucirea și vizibilitatea de la mare distanță, au fost montate pe turnurile complexului -Kremlin. Sună ceva mai simplu decît a fost, de fapt: fiecare stea cîntarea cam o tonă, iar greutatea noilor simboluri punea în pericol structura turnurilor unde urmau a fi așezate. Nu-i nimic, planul e plan (fie el cincinal sau… stelar), turnurile au fost reconsolidate astfel încît să poată suporta greutatea stelelor.
Doar că uneori și cele mai bolșevice planuri pot fi puțin date peste cap de natură. Ploile și praful au organizat un complot (al agenților externi, cum altfel?), care în doar doi ani a răpit strălucirea stelelor de pe Kremlin, lăsîndu-le cu un aspect negricios și degradat.
Drept urmare, în 1937 cele patru stele au fost înlocuite (și s-a adăugat și o a cincea pe încă un turn). Noile simboluri ale puterii sovietice au fost create de directorul artistic al Teatrului Bolșoi, Fiodor Fiodorovski, care a avut inspirația de a propune proporții mai adecvate pentru acestea. Noile stele, care pot fi văzute și în prezent în Moscova, au fost construite dintr-o sticlă rubinie special fabricată în acest scop și au fost dotate și cu un sistem propriu de iluminare. Da, stelele roșii de pe Kremlin se rotesc și luminează.
Doar de două ori în istorie s-au oprit din luminat. Prima dată s-a întîmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cînd întregul Kremlin a fost ascuns de ochii inamicului pentru a fi ferit de bombe. A doua oară, în anii ’90, scopul a fost unul artistic, mai exact filmarea unor secvențe din Bărbierul din Siberia, în regia lui Nikita Mihalkov.
Cît timp vor mai străluci stelele roșii pe Kremlin va hotărî istoria. Între timp, săptămîna aceasta, rușii merg la vot.