Șiretlic la lumina becului lui Thomas Edison
După ce a inventat fonograful în 1877, Thomas Edison le-a promis jurnaliștilor că va inventa ceva cel puțin la fel de bun în fiecare an. Îndrăzneață promisiune, dar cam așa-i istoria, se face, de regulă, îndrăznind. Cu becul aprins (mai ales la figurat).
Peste un an, prin toamna lui 1878, domnul Edison deja comunicase presei noua invenție: becul electric. Acesta, susținea inventatorul, avea să reprezinte o nouă revoluție științifică pentru americani. Nu era deloc departe de adevăr. Însă nici nu ajunsese la capătul drumului invenției. Thomas Edison încă nu reușise să găsească o soluție pentru a regla temperatura filamentului din interiorul becului. Becul se supraîncălzea repede, iar filamentul se topea. Se stingea lumina, practic. Dar inventatorul nu prea mai putea aștepta, trebuia să facă publică invenția sa pentru că așa promisese și pentru că mai existau și alți oameni de știință care lucrau la proiecte similare, or riscul să piardă startul era prea mare.
Așa că lui Edison... i s-a aprins beculețul și a găsit un șiretlic. În loc să ofere o demonstrație comună jurnaliștilor, în noiembrie 1878 i-a informat că fiecare va primi invitația de a participa individual la cîte o scurtă prezentare privată a becului electric în laboratorul său din Menlo Park, California. Vrăjitorul din Menlo Park, cum i se mai spunea lui Thomas Edison, a avut grijă ca prezentările sale să fie scurte și la obiect pentru fiecare jurnalist invitat și s-a ocupat să conducă întîlnirile astfel încît oaspetele să plece înainte ca becul demonstrativ să se dea de gol și să se ardă. Strategia a funcționat.
„Perfectă”, așa a caracterizat presa invenția lui Edison. Cu o „lumină clară, rece și frumoasă”.
Limpede (ca lumina zilei, nu a becului), momentul a reprezentat o bornă foarte importantă pe harta descoperirilor științifice.
În scurt timp, Thomas Edison și-a desăvîrșit invenția. Soluția găsită de acesta a fost filamentul de carbon. În 1879, exact de Anul Nou, a organizat o nouă prezentare, publică și de amploare de data aceasta, a becului electric.
Care s-a aprins și nu s-a mai stins.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.