Singur peste Atlantic

11 mai 2020   TÎLC SHOW

Sînt lucruri pe care le luăm de bune în prezent (și este firesc să fie așa), dar care în trecut au reprezentat, la un moment dat, adevărate recorduri. De exemplu, că tot ne este dor tuturor să zburăm cu avionul, nu doar cu gîndul: prima traversare fără escală a Oceanului Atlantic la bordul unui avion. Nu oricum, ci de unul singur. Pilotul cu pricina este Charles Lindbergh.

Cu destinația Paris, acesta a decolat la 20 mai 1927 din New York la bordul aeronavei cu numele The Spirit of Saint Louis. Un monoplan gri cu alb, supraîncărcat cu combustibil. Lindbergh a renunțat la unele bagaje în favoarea unui surplus de gazolină, chiar și la un emitățor radio și la o parașută (cam curajos, într-adevăr, dar cum să treci Atalnticul fără curaj acum aproape o sută de ani?).

Îndoielile asupra reușitei pilotului erau numeroase, mai ales că acesta alesese să plece în aventură singur, fără copilot (Atlanticul fusese traversat încă din 1919, dar nu în varianta solo, ci de doi aviatori britanici), și tot solo era și motorul aeronavei, fără rezervă. Dar uneori și cele mai romantice și îndrăznețe dorințe se împlinesc, în ciuda șanselor mici oferite de calcule realiste.

Să nu credeți că Charles Lindbergh nu era totuși pregătit și de o cădere în ocean. Era. Motiv pentru care își luase cu el o plută pneumatică cu pompă, două perne penumatice și o cutie impermeabilă de chibrituri. Pe lîngă acestea, mai era echipat cu două lămpi de buzunar, un ghem de sfoară, un cuțit de vînătoare, patru rachete roșii de semnalizare, un fierăstrău, un bidon de patru litri și jumătate de apă și cinci cutii de conserve (listă regăsită  în Universul literar de scriitoarea Ioana Pârvulescu).

Pilotului i-a fost extrem de greu să reziste treaz, mai ales cînd a avut de străbătut o zonă cu ceață groasă. Și-a ținut pleoapele ridicate cu degetele (mie îmi vine în minte Tom, din Tom și Jerry, care făcea același lucru cu chibrituri, știți, nu?) și a avut și cîteva halucinații cu niște fantome care se plimbau prin cabina lui.

După aproximativ 24 de ore de zbor a zărit primul semn că ajunsese în Europa: o mică barcă de pescuit. A traversat Marea Britanie și s-a îndreptat spre destinația finală, unde a aterizat în siguranță după un zbor de mai bine de 33 de ore.

Atlanticul tocmai fusese traversat de un singur om, fără escală, pe ruta New York-Paris.

Și cele mai îndrăznețe visuri se pot împlini. Chiar dacă pentru aceasta trebuie să îți mai și ții pleoapele ridicate cu degetele.

Sau, ca Tom, cu bețe de chibrituri.

Foto: Charles Lindbergh (wikimedia commons)

Mai multe