Școala din cărămidă roșie

1 mai 2018   TÎLC SHOW

Pe fațada din partea stîngă a unei clădiri de cărămidă roșiatică din localitatea Reims, Franța, stau prinse bine, înconjurate de steagurile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, al Statelor Unite ale Americii, al Franței și al Rusiei, cîteva litere suple, de culoarea bronzului, care spun așa: „C’est ici que le 7 mai 1945, a été signé l’acte qui mit fin à la deuxième guerre mondiale en Europe.“

Clădirea reprezintă sediul unei școli; acum, Lycée Roosevelt, atunci, în 1945, Le Collège Moderne et Technique de -Reims Și nu doar atît. Mica instituție de învățămînt din istoricul oraș francez a găzduit în ultimii doi ani ai celui de al Doilea Război Mondial sediul Cartierului General Suprem al Forțelor Aliate Expediționare din Franța, condus de generalul Dwight D. Eisenhower. Undeva, într-un colț al clădirii, era așa numita „cameră de război“, unde aliații se întîlneau și discutau strategii militare, în decorul specific dominat de hărți uriașe pe care se marca evoluția operațiilor din teren, evoluții care spre sfîrșitul lunii aprilie indicau deja un învins: Germania. Nu mai rămînea decît să se consemneze în scris.

Drept urmare, în ziua de 7 mai 1945, înainte ca zorii zilei să își facă loc prin întunericul nopții, o delegație germană condusă de generalul Alfred Jodl, comandant al armatei naziste și reprezentant al admiralului Karl Donitz (după sinuciderea lui Hitler din 30 aprilie, conform dorinței acestuia, admiralul Donitz a fost numit succesorul său), a sosit la Reims, în mica clădire construită din cărămidă. „Ceremonia“ a avut loc în amintita cameră de război (transformată astăzi în muzeu, păstrînd aceeași înfățișare ca în 1945), unde în jurul unei mese lungi de lemn (rămasă intactă pînă în prezent) erau reprezentanții militari ai Aliaților și generalul Jodl, care a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei, punînd capăt astfel războiului în Europa. La 02,41 a.m., mai exact.

A doua zi, pe 8 mai, cetățenii englezi, francezi și americani sărbătoreau în stradă victoria. Nu și sovieticii. În noaptea de 8 spre 9 mai 1945, la cerința lui Stalin, care considera actul de la -Reims doar „instrumentul de capitulare“, la Berlin a avut loc o nouă ceremonie de capitulare, prezidată de mareșalul Jukov, unde s-a semnat un nou act de predare fără condiții a Germaniei. Ținînd cont de fusul orar, pentru sovietici ziua care a marcat sfîrșitul conflictului a rămas 9 mai.

În altă ordine de idei, poate una mai superficială, oare cîtă șampanie s-a băut la Reims în zilele acelea?

Mai multe