Salvador Dalí și vitrina de Crăciun
În a doua parte a secolului al XIX-lea, în New York, sezonul sărbătorilor de iarnă a adus o premieră: prima vitrină decorată de Crăciun. În 1874, la Macy’s. În spatele geamurilor magazinului se afla o colecție impresionantă de păpuși de porțelan din întreaga lume și erau redate scene din romanul Coliba unchiului Tom.
Ierni au trecut, zăpezi s-au topit, Moș Crăciun și-a făcut mereu datoria, iar magazinele americane și cele din întreaga lume au început să se întreacă în creativitate în ceea ce privea decorul vitrinelor pentru Crăciun. Acestea, inimi ale comerțului, au devenit treptat adevărate demonstrații de artă.
De altfel, artiștii chiar au intrat în scenă (sau chiar în vitrină…). Unul dintre cele mai consacrate și mai inovatoare magazine din secolul al XX-lea de pe Fifth Avenue, Bonwit Teller, a apelat la artiști consacrați ai momentului pentru a se ocupa de aranjarea festivă a vitrinelor, cum ar fi Salvador Dalí și, mai tîrziu, Andy Warhol.
În iarna anului 1939, revista Time scria despre vitrina de la Bonwit Teller că „are cel mai țicnit decor din Manhattan“. Realizator: Salvador Dalí. Artistul instalase în mijlocul vitrinei o cadă cu apă, în jurul căreia lipise o bordură din blană de nurcă (alte surse zic piele de miel, putem să ne imaginăm ambele variante). În cadă și în jurul acesteia erau tot soiul de părți din manechine și manechine întregi foarte puțin îmbrăcate, unele cu cîte o bucățică de blană, altele cu vreo cîteva pene verzi și… cam atît.
Din diferite motive mai mult sau mai puțin obiective, se pare că responsabilii magazinului au intervenit în decorul lui Dalí, făcînd puțin ordine printre manechine și, mai ales, îmbrăcîndu-le. Cînd Dalí a trecut prin fața magazinului a rămas total surprins. Atentatul la viziunea sa artistică l-a înfuriat. A intrat furtunos în magazin și s-a îndreptat direct către vitrină. A pătruns în interiorul acesteia și a încercat, se pare, să scoată și cada din decor. Deodată s a auzit o puternică pocnitură. Cada tocmai se prăvălise peste geamul vitrinei. Apa curgea șuvoi. La fel veneau și oamenii să vadă ce s-a întîmplat.
Tot un fel de artă.