Rezoluții pe dos

22 ianuarie 2020   TÎLC SHOW

La începutul acestui an m-am lăsat de sală și am început să fumez mai mult. Mi-au căzut sub ochi felurite sfaturi, iar unul, recurent, spune că ar trebui să te iubești mai mult. Bănuiesc că ăsta o fi modul în care m-am gîndit să mă iubesc. E plin net-ul de înțelepciuni de soiul ăsta, majoritatea atît de vagi că te trezești la finalul lecturii mai bulversat și mai neiubitor de sine decît la început.

Șaptesprezece moduri în care să te simți mai bine în pielea ta, zece feluri în care să fii mai blînd cu tine însuți. Articole scrise de diverși doctori și doctorițe în psihologie care încep, invariabil, cu citate. Din Oscar Wilde, de pildă: „Dragostea de sine e începutul unei relații de o viață“. Sau cam așa ceva. Oricum, m-a bușit rîsul. Uite cît s-a iubit pe sine Dorian Gray și uite unde a ajuns. Poate că domnii și doamnele care se folosesc de citatul ăsta nu s-au gîndit că Wilde n-a zis exact despre ce fel de relație e vorba. În cazul lui Dorian Gray, una estetizantă, dar teribil de toxică, se pare. Iar Wilde, la rîndul lui, era obligat să se iubească mai mult singur, date fiind circumstanțele personale în total răspăr cu cele ale epocii.

Invariabil, sfaturile legate de iubirea mai abitir de sine alunecă în nu știu ce concepte care vin din budism. Ți se spune să nu mai fii atît de critic cu tine însuți, să vezi că și ceilalți au defecte și că nu ești tu chiar ultima găină din coteț. Să zicem că o dai în bară grav într-o relație contractuală. Depășești un pic deadline-ul și ajungi în fața unora cărora trebuie să le vinzi ceva – idei, concepte, sufletul – mai nesigur decît ai fost vreodată. Prezentarea ta pe care o gîndisei cumva acasă iese cu totul pe dos, cade flasc la pămînt și arată ca un sufleu nereușit. Te-ai făcut de rîs. Soluția ar fi să te compari cu alți nefericiți, hei, nu ești singurul, să te mîngîi pe cap cu blîndețe și să-ți spui că și mîine e o zi, mai sînt șanse, nu ești tu singurul care n-a reușit să lege două vorbe din cauza emoțiilor. Dacă îți reușește, e perfect. Dacă nu, o să gemi involuntar numai la gîndul acelor momente penibile. Dar e OK. Data viitoare. Pîna una-alta, întîmplarea asta o pui în insectarul celorlalte pe care le scoți și le zgîndări din cînd în cînd, atunci cînd fericirea ta devine insuportabilă. Momentul în care ți-ai lăsat prietena baltă. Atunci cînd s-a produs fisura în cimentul sentimental dintre tine și maică-ta, fisură pe care n-ai reparat-o, ai dat cu barosul în ea. Seara în care te-ai făcut de rîs la petrecerea de Crăciun de la muncă. Ziua în care ai intrat pe o ușă și nu te-a mai observat nimeni. Clipele în care ai vrut să fii haios și peste poate de deștept, dar ai început să te bîlbîi la poantă. Cînd ai început să-i explici unui bucătar italian cum se fac cele mai bune carbonara (nu știai că ăla e bucătar). Cînd ai pus, ca un penibil, bilețele în parbrizul celei care îți dădea de înțeles în toate modurile că nu te mai vrea. Toate dureroase. Usturătoare. Vindecabile prin comparația cu ceilalți, la fel de nasoi.

Peste toate tacticile astea de autoiubire, mai e ceva, nici nu știu cum să-i spun. Mindfulness îi zice. Un soi de metaperspectivă asupra greutăților cu care te confrunți, zic doamnele și domnii specialiști. Metaperspectiva asta te va ajuta să nu te afunzi total în smîrcurile nefericirii tale. Meditezi, conștientizezi gînduri, situații, perspective, senzații. Simți vîntul pe piele, soarele pe părul negru, inspiri-expiri, iei o pauză și nu te mai grăbești ca un nebun să răspunzi la telefon atunci cînd sună (cineva de la muncă, maică-ta la o oră total neobișnuită, o prietenă cu care n-ai mai vorbit de doi ani din cauza ta, ducă-se).

Îți faci puțin timp să te iubești. Te bagi în pijama și nu ieși trei zile din casă. Te uiți abulic la horror-uri indiene – total altă perspectivă antropologică – cu zombies în costume de latex în sate prăpădite inundate de ploaie, te uiți la filme românești în care, dureros de privit, nu se întîmplă absolut nimic, nu te speli și te îngrași încet. Cu un mindfulness de ianuarie ne sîntem cu toții datori.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Mai multe