Regina și moda, la Paris

8 iulie 2020   TÎLC SHOW

Parisul este fără îndoială paradisul hainelor. Chic-ul parizian este indiscutabil, iar hainele în Paris reprezintă un subiect aproape la fel de important precum politica. Aceasta este concluzia Reginei Maria în urma celebrei vizite pe care a făcut-o în capitala Franței în 1919. Pe lîngă îndatoririle oficiale pentru care a mers la Paris, Regina Maria nu a ezitat să se bucure, în măsura în care i-a fost permis, și de atmosfera unică a orașului. Iar atmosfera pariziană vine întotdeauna la pachet (și ce bine face!) și cu acest capitol: moda.

Plimbările reginei pe străzile din Paris alături de fiicele ei nu erau tocmai simplu de făcut, avînd în vedere că erau mereu înconjurate de cetățeni entuziasmați și curioși de prezența unor fețe regale în orașul lor. Vînzătoarele ieșeau din magazine și îi ofereau flori Reginei Maria, care avea să constate că magazinele erau năucitoare. Dar dacă aveți în minte vreo imagine cu regina și prințesele ieșind încărcate cu pungi de cumpărături din magazine, ar cam trebui să ștergeți această imagine. Ne explică tot Regina Maria: În aceste condiții aglomerate era greu să cumperi ceva, nici noi nu mai eram obișnuite să vedem magnifica risipă de bunuri! Sîntem ca niște țărăncuțe venite la oraș.

În plus, chiar dacă aprecia chic-ul parizian, se pare că gusturile și stilul reginei nu prea se asortau cu moda franțuzească din epocă. Marii couturier-i francezi i-au asaltat camera de la hotelul Ritz cu noile lor creații în încercarea de a o cuceri pe suverană. În zadar, dacă urmărim ce mărturisește regina: Nu-mi place moda! Rochii oribil de scurte, drepte, fără mîneci, iar cele de seară erau cît se poate de sumare, făcute din piese separate de material care cu greu se potriveau, iar mîinile şi spatele rămîneau dezgolite, dacă era posibil şi picioarele! Rochii de gală absurde pentru o regină, lucru la care nu consimţeam chiar dacă erau impuse de croitori cu faimă care încercau să mă facă să simt că sînt în afara curentului de modă.

Noile tendințe de la Paris au lăsat-o rece pe Regina Maria, recunoscută de altfel pentru eleganță, stil, bun-gust și pentru strălucirea ținutelor, iar acest lucru s-a întîmplat pentru că nu îi plăcea să urmeze strict moda, ci să poarte ce i se potrivea. O idee bună ce transcende orice epocă.

Ca și aceasta: Haine! Poate că este un subiect frivol, dar ce subiect important, unul care a jucat un rol incredibil în istoria umanităţii în toate epocile!

Eu sînt de acord. Bănuiesc că și voi.

Foto: wikimedia commons

Mai multe