Război, pisici și gimnastică
Te poate duce ușor cu gîndul la Evul Mediu, dar nu de acolo provine și se practică în multe feluri în prezent. C-așa-i istoria, prezentă. În chestiunile importante, dar și în cele mai mici (nu și mai puțin interesante).
Lămurim pornind de la un nume și de la un război: Joseph Pilates și Primul Război Mondial. Joseph Pilates s-a născut în Düsseldorf, în 1883. În 1912 a plecat în Regatul Unit, unde s-a angajat la circ. Între timp devenise un boxer priceput și era preocupat de domeniul sportului și al dezvoltării fizice. Acesta este un detaliu important pentru istoria ce va urma, istorie parte a Primului Război Mondial. Care l-a prins pe Joseph Pilates pe picior greșit, adică cetățean germanacasă la britanici. În august 1914, după ce Marea Britanie a declarat război Germaniei, Guvernul de la Londra a emis un act prin care toate persoanele cu cetățenie germană aflate pe teritoriul englez erau declarate posibili inamici. Cu alte cuvinte, orice bărbat german apt militar putea fi arestat și trimis în vreun lagăr, fiind considerat o amenințare directă asupra poporului britanic. Asta i s-a întîmplat și domnului Pilates, a fost arestat și plasat în lagărul Knockaloe.
Acolo, ce puteai să vezi? Printre altele, cum se deteriorează, zi după zi, starea fizică și psihică a prizonierilor. Joseph Pilates observa și analiza asta. Și încă ceva. Sesizase contrastul dintre starea fizică a colegilor lui de prizonierat și starea fizică a... pisicilor de prin lagăr. Nici ele nu o duceau prea bine, aveau parte de aceleași condiții nefaste, firește, dar, cu toate acestea, erau mai vioaie.
După un timp, Pilates a ajuns la concluzia că starea fizică a felinelor era mult mai bună decît a oamenilor din lagăr datorită simplului fapt că se întindeau constant, controlat și îndelung. Inspirat de mișcările pisicilor, Joseph Pilates a gîndit o serie de exerciții fizice menite să aibă același efect asupra mușchilor oamenilor. Le-a testat pe colegii deținuți, iar efectele au fost pozitive. Unii dintre cei internați în lagăr erau imobilizați la pat, așa că Pilates a găsit o soluție șipentru aceștia. A meșterit folosind benzi și corzi de la paturi pe care le-a legat astfel încît să creeze condițiile necesare pentru ca cei care nu se puteau da jos din pat să poată să își mențină musculatura activă (ca decor, poate trimite – și o face – la Evul Mediu).
După război, Joseph Pilates s-a întors în Germania și a continuat să își dezvolte tehnicile. Apoi, în 1925, a emigrat în Statele Unite ale Americii. Pe drum a întîlnit-o pe viitoarea sa soție, alături de care și-a deschis în New York prima sală de gimnastică bazată pe principiile pe care le-a inventat. Care se pare că își tot dovedesc succesul de vreun secol încoace.
Restul este istorie. Care își întinde musculatura după bunul plac.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare,coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.