Răsturnări de scor

31 martie 2011   TÎLC SHOW

În ultimele decenii, la multe sporturi, eficienţa pare să fi luat un mare avans în meciul cu spectacolul (au apărut şi termeni de genul tenis procentaj). Ne mai putem aştepta la vreo răsturnare de scor?

Sportul nu mai e o senzaţie, ci o ocupaţie, precum construcţia de maşini sau fabricarea eugeniilor pe bandă rulantă. O asemenea industrie nu poate funcţia doar cu literatura, ba chiar prea puţin. Ea cere matematică grea, electronică fină şi practici de genul celor ale agenţilor de bursă, care dau verdicte după cum defilează cifrele. Exemplul tenisului e bine ales. O sumă de maşinării plimbă o minge de o parte şi de alta a unui fileu.

Cîţiva sînt borgi, adică jumătate oameni, jumătate roboţi. Din cînd în cînd iese cîte un meci fenomenal. În rest e muncă multă cu racheta. Pe aceasta nu poţi să o pedepseşti prin exprimări poetice. Aşa că pentru masa mare de muşchi s-au inventat statisticile. Cum nu te pot face să visezi, te pun să socoteşti, e ca pontajul la uzină, o dovadă că exişti. În acest sistem, eficienţa e măsura transpiraţiei, chestiune esenţială într-o lume pe punctul de a pierde definitiv fascinaţia gestului care nu încape în nici un tabel.

Mai multe