Probabil cea mai scumpă fotografie din istorie

27 aprilie 2022   TÎLC SHOW

În 1921, un american ajunge la Paris. Se stabilește în cartierul Montparnasse. Nu întîmplător alege locul consacrat al artiștilor din capitala franceză, el însuși era un artist, fotograf și regizor de film. Suprarealist. Numele: Man Ray, născut Emmanuel Radnitzky, de origine evreu.

În scenă (și în cadru) intră cîntăreața și modelul Alice Prin, cunoscută sub porecla Kiki, de care Man Ray se îndrăgostește.

Istoria continuă simplu, frumos și cu bliț, mai exact cu o serie de fotografii pe care artistul i le face iubitei sale. Se inspiră din portretele pictorului Jean-Auguste-Dominique Ingres. Acesta, cînd nu picta, avea o altă ocupație favorită, cînta la vioară. Din această combinație, Ingres + vioară, s-a născut în limba franceză expresia le violon d’Ingres, care înseamnă pasiune, hobby. Și care a dat denumirea celei mai scumpe, probabil, fotografii din istorie. Adică aceasta:

O lucrare alb-negru, realizată de Man Ray în 1924, ce arată spatele gol al modelului și iubitei lui, Kiki, care privește ușor spre stînga și poartă pe cap un turban. Artistul a developat fotografia și a desenat pe aceasta f-urile unei viori, urmărind conturul spatelui femeii. Apoi a fotografiat iar noua realizare și a rezultat astfel una dintre capodoperele sale suprarealiste pe care a numit-o Le violon d’Ingres.

Interpretările asupra operei de artă a lui Ray rămîn în seama specialiștilor și, ca întotdeauna, variază, însă valoarea ei artistică este confirmată în unanimitate de aceștia și de istorie.

Cît despre valoarea concretă a lucrării, aceasta pare că va depăși recordurile înregistrate pînă în prezent de casele de licitații. Originalul Le violon d’Ingres al lui Man Ray va fi licitat la Christie’s în luna mai a acestui an, iar estimările indică un preț de vînzare între cinci și șapte milioane de dolari.

Auziți sunetul ciocanului de licitație? Sau vioara? Mai degrabă blițul?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikiart.org

Mai multe