Primul SMS din istorie

1 decembrie 2022   TÎLC SHOW

Dată: 3 decembrie 1992.

Loc: Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Status: trimis.

Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie. O fi mult, o fi puțin? De obicei, depinde la ce ne raportăm. Oricum, este istoric.

Mergem înspre Londra, în decembrie 1992, unde tînărul inginer (22 de ani) Neil Papworth, angajat al unei companii cunoscute de telecomunicații, lucrează alături de o întreagă echipă pentru a pune la punct un sistem de expediere a mesajelor scurte. După ce a fost aranjată instalația tehnică necesară într-un amplasament al companiei de telefonie de lîngă capitala Regatului Unit, domnul Papworth s-a așezat în fața computerului. A urmat gestul istoric, care, aproape caîntotdeauna, a părut ceva extrem de banal la momentul întîmplării. Practic, inginerul doar verifica dacă software-ul la care au lucrat tot anul funcționează.

Pentru a face asta, Neil Papworth a tastat la computer (da, la computer) primul mesaj scris din istorie pe care i l-a trimis, pe telefon, colegului său Robert Jervis, care era și directorul companiei de telecomunicații în cauză. Acesta din urmă se afla în cealaltă parte a Londrei, la o petrecere specifică lunii decembrie. Așa că mesajul primit a picat bine în context: „Merry Christmas”.

Care a fost răspunsul la primul SMS din istorie? Nici unul. Din simplul motiv că telefonul mobil pe care textul a fost recepționat nu avea această opțiune, de a scrie/trimite texte înapoi. Neil Papworth a primit prin apel telefonic confirmarea că operațiunea a fost un succes (istoric, avea a se consemna).

Peste un an, în 1993, o celebră companie de telefoane mobile a lansat primul aparat dotat cu funcția de trimitere și primire a mesajelor-text scrise. Scurte, desigur, mai exact limitate la 160 de caractere. În plus, SMS-urile puteau fi trimise doar în cadrul aceleiași rețele de telefonie mobilă; abia din 1999, utilizatorii au avut și posibilitate de a schimba texte în rețele diferite.

Și istoria a continuat... cum o scriem (prea mult poate) în prezent.

Chiar, dacă v-ați fi aflat în fața computerului în locul inginerului din Londra, ce ați fi scris în primul SMS din istorie? Cui?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe