Prima și singura vizită a lui Hitler la Paris
Nu-i așa că Parisul este frumos? Dar Berlinul trebuie să fie făcut cu mult mai frumos, îi spunea Hitler arhitectului Albert Speer într-o seară de iunie a anului 1940.
De dimineață, cei doi făcuseră o scurtă vizită în Paris. Foarte de dimineață, foarte scurtă vizită. Prima și singura a lui Hitler, de altfel.
Secvența s-a derulat după capitularea Franței din 1940, unele surse istorice plasînd-o pe data de 23 iunie, altele pe 28 iunie. Pe lîngă arhitectul Speer, liderul nazist l-a luat cu el și pe sculptorul Arno Breker. Plus ofițerii aferenți.
La ora 6 a.m. delegația germană a aterizat pe aerodromul Le Bourget. La ora aceea (a istoriei), orașul era doar al lui Hitler. Pe lîngă faptul că era foarte devreme, străzile pariziene erau aproape goale și pentru că cei mai mulți dintre cetățeni se retrăseseră spre zonele rurale pentru a se feri de bombardamentele trupelor germane care invadaseră Franța.
Turul Parisului a durat mai puțin de două ore și jumătate, iar primul obiectiv pe care führer-ul a vrut să îl viziteze a fost Opera Garnier. Acesta era monumentul său preferat, drept urmare a petrecut vreo cincizeci de minute inspectîndu-i interioarele elegante. Fascinat de clădirea Operei, a plecat spre Biserica Madeleine, care nu l-a impresionat deloc, iar apoi grupul s-a oprit la Arcul de Triumf. Următorul loc vizat a fost Turnul Eiffel, admirat de delegația germană de pe esplanada Trocadéro. Blitz! Nu Krieg, ci blitz-ul aparatului de fotografiat, căci de acolo, cu Turnul Eiffel în fundal, au fost făcute numeroase fotografii pe care germanii le-au folosit ca material de propagandă.
După Școala Militară a urmat un alt obiectiv pe care Hitler ținea neapărat să îl vadă: mormîntul lui Napoleon de la Domul Invalizilor. A zăbovit cîteva clipe în fața monumentului, iar cînd a plecat a clasat momentul ca fiind cel mai valoros din viața lui. Aprecierea dictatorului pentru geniul militar al lui Napoleon era imensă.
Plimbarea s-a încheiat la Biserica Sacré-Cœur, după ce fusese văzut și Panthéon-ul.
Întors din vizita-fulger, Hitler i-a cerut arhitectului Albert Speer să realizeze un plan de reconstrucție a Berlinului. Își propusese să distrugă Parisul nu cu bombe, ci cu o arhitectură superioară. Cînd vom termina de construit Berlinul, Parisul va rămîne doar o umbră, a spus acesta.
Istoria, însă, avea pregătită o schiță ușor diferită...
Foto: Adolf Hitler, la Paris, 23 iunie 1940 (wikimedia commons)
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.