Prima femeie de afaceri din Rusia: Anna Dostoievskaia
Vreo optzeci de mii de dolari la valoarea de astăzi – aceasta era datoria pe care o acumulase Fiodor Dostoievski în 1865. Văduv și cu sănătatea cam șubredă, se apucase deja să scrie Crimă și pedeapsă, însă cu creditorii la ușă, care amenințau cu închisoarea, situația nu arăta prea bine.
Ca să își poată achita datoria, scriitorul și-a vîndut drepturile de autor asupra unei ediții a operelor sale. Editorul cumpărător nu s-a dovedit a fi chiar de bună-credință, dar cale de întors nu mai exista. Contractul dintre Dostoievski și editor prevedea și obligația ca autorul să scrie un nou roman de cel puțin 175 de pagini pînă în noiembrie 1866. În caz contrar, își pierdea definitiv drepturile de autor, care rămîneau la editor.
Cu toate acestea, Fiodor Dostoievski și-a dedicat mare parte din anul 1866 marelui său roman, Crimă și pedeapsă, în loc să lucreze la romanul Jucătorul, promis editorului în contract. Prin octombrie, și-a dat seama că mai are cam patru săptămîni pînă la termen. Într-o lună, geniul literaturii ruse trebuia să scrie un întreg roman.
Geniul avea nevoie de o mînă de ajutor. Sau chiar de două.
Istoria i-a trimis ajutorul necesar în persoana Annei Snitkina, o tînără stenografă, recomandată de un bun prieten. Astfel, de la prînz pînă spre seară, Anna era prezentă la biroul lui Dostoievski notînd ce îi dicta acesta. În fiecare zi, timp de 26 de zile, adică timpul în care scriitorul a reușit performanța de a termina opera Jucătorul, onorîndu-și contractul la termen.
Doar că apoi nu mai era doar o chestiune de publishing la mijloc... Fiodor Dostoievski a început să simtă că îi lipsea timpul petrecut cu Anna. Drept urmare, i-a propus acesteia să îl ajute să termine romanul Crimă și pedeapsă. Și nu a fost singura propunere. Scriitorul rus i-a propus Annei și să îi fie soție. De teama unui refuz, i-a prezentat propunerea sub vălul intrigii literare în care protagonistul se îndrăgostește de o tînără pe nume Ania.
La începutul anului ce a urmat, în februarie 1867, Fiodor și Anna s-au căsătorit și au rămas împreună pînă la moartea scriitorului, 14 ani mai tîrziu. În tot acest timp, Anna a studiat cu atenție piața de carte din țară, cu tot ce includea aceasta, și l-a ajutat pe soțul său să publice pe cont propriu, devenind primul autor rus care s-a înhămat la o asemenea inițiativă. Tot Anna s-a ocupat în continuare ca Dostoievski să devină o marcă culturală națională, ceea ce i-a făcut pe mulți să o catalogheze ca fiind prima femeie de afaceri din Rusia.
The end.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: Anna Dostoievskaia, 1871 (wikimedia commons)