Prima chitară a lui Elvis

29 decembrie 2019   TÎLC SHOW

Dacă vei cînta la ea, s-ar putea să fii faimos într-o zi, i-a spus proprietarul magazinului american Tupelo Hardware Store, din Tupelo, Mississippi, unui puști de aproape 11 ani.

Puștiul era nimeni altul decît Elvis Presley. E aproape în zadar să subliniem, deci, că vorbele proprietarului magazinului, care era și vînzător, pe nume Bobo Forrest, s-au dovedit a fi mai mult decît adevărate.

Era 8 ianuarie 1946, ziua de naștere a marelui star rock and roll, cînd acesta a mers împreună cu mama sa Gladys Presley în magazinul cu pricina pentru a cumpăra un cadou de aniversare. Conform unor surse, credibile de altfel, Elvis, care tocmai împlinea 11 ani, își dorea în dar o pușcă de jucărie. Îndrumat de mama sa protectoare să își aleagă altceva, și cu ajutorul vînzătorului Bobo, Elvis s-a trezit cu o chitară în brațe. Nu era tocmai ceea ce își dorea, dar nu prea mai avea de ales, doamna Presley aproape că luase deja hotărîrea asupra cadoului pentru fiul său – și ce decizie istorică avea să se dovedească aceasta! După ce copilul a zdrăngănit la instrumentul muzical cîteva minute, s-a decis irevocabil – Elvis tocmai primise o chitară de ziua lui, prima chitară a celui mai mare star rock and roll din toate timpurile.

Notele de început ale unei întregi și minunate istorii erau deja pe portativ.

Peste trei ani, familia Presley s-a mutat în Memphis. Într-o zi, după absolvirea liceului, Elvis și-a luat chitara primită cadou la 11 ani, a aruncat-o pe bancheta unui Lincoln rablagit și a pornit spre studioul de înregistrări din Memphis (Memphis Recording Studio). A plătit patru dolari pentru a face prima sa înregistrare muzicală de amator. Din corzile chitarei cîndva nedorită, sau cel puțin aleasă la întîmplare, și din vocea și sufletul artistului în devenire a ieșit piesa My Happiness, compusă pentru mama sa. Mama i-a dăruit fiului prima sa chitară, fiul i-a dăruit mamei prima sa compoziție muzicală. Melodios sincron. Nu este de mirare, de altfel, că magazinul Tupelo Hardware a rămas cunoscut ca locul de unde Gladys i-a cumpărat fiului său prima lui chitară.

Ce a urmat reprezintă, cum știm toți, o istorie absolut unică, ce va dăinui și va inspira întotdeauna. Plecată de la un detaliu pe acorduri de copilărie.

Foto: wikimedia commons

Mai multe