Potsdam 1945
Istoria celui de-al Doilea Război Mondial aduce implicit în discuție și conferințele care au stabilit termenii în care conflictul, de la un anumit punct încolo, trebuia gestionat și, apoi, modul în care realitățile postbelice trebuiau administrate. Momentul Potsdam iulie-august 1945 a reprezentat un exemplu pentru cea de-a doua categorie, Conferința celor Trei din orașul german încheind seria întîlnirilor la nivel înalt.
Pe lîngă reuniunile de lucru în care se discutau problemele de pe ordinea zilei, conferințele de acest gen își aveau și componenta lor mai puțin formală, de socializare între participanți (de cele mai multe ori mai importantă decît cea formală).
La Potsdam, fiecare din cele trei delegații (americană, britanică și rusă) a organizat cîte o astfel de seară în cinstea celorlalte două. Delegației britanice, reprezentată (încă) de Winston Churchill, i-a revenit organizarea banchetului final.
Prim-ministrul englez a gîndit următoarea așezare la masa liderilor, după cum relatează chiar el în memoriile despre al Doilea Război Mondial: președintele Truman în dreapta sa și Stalin în stînga. La un moment dat, într-o secvență stranie, dar amuzantă, Stalin s-a ridicat de pe scaun, a luat meniul din fața sa în mînă și a mers aproape pe la toți invitații cerîndu-le cîte o semnătură pe acesta. Cine și l-ar fi închipuit pe liderul rus ca fiind un așa pasionat colecționar de autografe? Gazda serii, domnul Churchill, a semnat și el în meniul de amintiri al lui Stalin, moment urmat de rîsete zgomotoase.
A urmat un toast (mai multe, de fapt), iar aici apare o altă mică istorie, cea a paharelor preferate de sovietici la asemenea evenimente. Pe scurt, reprezentanții Uniunii Sovietice obișnuiau să bea din pahare mici la toasturile întrunirilor de acest gen. Stalin nu făcea excepție, așa că Churchill a umplut două pahare (mici) cu brandy, cei doi le-au dat pur și simplu pe gît și apoi și-au aruncat cîte o privire fixă (unii ar spune complice).
Toate acestea se întîmplau pe 23 iulie 1945. Cîteva zile mai tîrziu, pe 2 august, Conferința de la Potsdam s-a încheiat.
Frustration was the fate of this final Conference of „the Three“, a consemnat Winston Churchill.
La ce s-o fi referit?