Podul Grant. Effingham Grant

25 octombrie 2023   TÎLC SHOW

Ce și cum și ale cui au fost cîndva locurile prin care trecem în drumurile noastre zilnice?

Răspunsul poate fi captivant, cel puțin interesant, dacă ne gîndim cum moșia cuiva din alte secole este în prezent un loc public pe care îl luăm ca atare, ca fiind dintotdeauna al nostru. Dar nu a fost mereu așa, al nostru. Și asta face istoria frumoasă.

Să traversăm Podul Grant (în istorie putem pe orice sens). Ne însoțește englezul Effingham Grant (1820-1892) și nici că am fi putut avea o companie mai bună, căci el a fost proprietarul de demult al întregii zone.

Domnul Grant s-a născut în insula Guernsey din Canalul Mînecii, iar pe la vîrsta de 17 ani a venit la București, ca angajat al Consulatului Marii Britanii. În 1850 s-a căsătorit cu Zoe Racoviță, care provenea dintr-o veche familie boierească, era fiica lui Alexandru Racoviță și a Anei Golescu. Și nepoata lui Dinicu Golescu.

Zestrea proaspetei soții a lui Effingham Grant a fost pe măsura numelui familiei din care se trăgea. Așa că cei doi tineri căsătoriți au moștenit o parte a moșiei Goleștilor, în partea de apus a Bucureștilor. Proprietatea se întindea de la Cotroceni pînă la Regie și Gara de Nord. Pe terenul aferent (unde se află acum cartierele Crîngași și Regie), bunicul Dinicu Golescu construise și un palat, numit Belvedere, unde Zoe și soțul său s-au mutat după căsătorie.

Peste un timp, întrucît și contextul socio-economic din țară îi permitea, Effingham Grant a renunțat la cariera de diplomat și s-a dedicat afacerilor. A înființat prima turnătorie din București, „Fonderia de la Belvedere”, alături de alte companii adiacente. Au urmat și vremuri mai tulburi, fabrica a dat faliment și, pe cale de consecință, domnul Grant a fost nevoit să vîndă terenurile moștenite de la familia Golescu. Le-a vîndut statului. Iar statul a construit acolo un pod pe care l- a numit Grant, în cinstea fostului proprietar. Atît de simplu. Ca și podul construit inițial, realizat din metal și inaugurat cîndva în 1909.

Ulterior, Podul Grant a fost modificat și reconstruit de mai multe ori pe parcursul secolului al XX-lea.

Și istoria continuă. Puteți verifica la fața locului.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare,coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

Mai multe