Pearl Harbor-ul secolului al XXI-lea

4 septembrie 2018   TÎLC SHOW

După o cină cu friptură de vită și cîteva beri fără alcool, în Sarasota, Florida, președintele George W. Bush a încheiat seara de 10 septembrie 2001 devreme, la ora 22. În programul zilei următoare îl așteptau un eveniment la școala elementară „Emma E. Booker“ și un discurs despre finanțarea educației.

Dimineața, nu mult după ora 6, deja alerga într-un golf din apropiere alături de reporterul de la Bloomberg News, Dick Keil, căruia i-a spus că urmează o toamnă fără prea multe evenimente deosebite, aproape plicticoasă (cît de mult avea să îl contrazică istoria…).

După alergare, duș, mic dejun, raportul serviciilor de informații, la 8,35 limuzina prezidențială a pornit spre școala unde avea loc evenimentul. Cînd coloana oficială a oprit în fața școlii „Emma E. Booker“, Jill Foley, adjuncta departamentului media, i-a comunicat lui Dan Bartlett, consilierul lui Bush, o știre, încă zvon, de la Washington: un avion s a izbit de turnul de nord al World Trade Center, în Manhattan. Vestea ajunge la președinte, căruia îi este confirmată imediat de un telefon primit de la Condoleezza Rice, pe atunci consilier în materie de securitate națională. „Ține-mă la curent“, îi spune președintele doamnei Rice și intră în școală.

În scurt timp, urechea dreaptă a președintelui a auzit probabil cele mai înfricoșătoare cuvinte șoptite de șeful său de cabinet: „Un al doilea avion a lovit un al doilea turn. America este atacată“ (Robert Draper, Fără umbră de îndoială. Președinția lui George W. Bush).

În acest timp, așezat pe un scaun în fața elevilor care cîntau, președintele zîmbea din cînd în cînd. Învățătoarea le-a spus copiilor să se pregătească să citească lecția de zi, „Capra domestică“, în timp ce în spatele clasei, secretarul de presă Ari Fleischer scria ceva pe o foaie de hîrtie, pe care apoi a expus-o astfel încît președintele să o poată vedea: „Deocamdată nu spuneți nimic“. În mai puțin de oră, însă, președintele a anunțat publicul despre cele întîmplate și a spus că se va întoarce la Washington. După puține minute, a fost atacată și clădirea Pentagonului.

Din motive de securitate, președintele Bush a ajuns la Casa Albă abia spre seară, în jur de ora 19, după o escală la baza aeriană din Barksdale, Louisiana (unde, pentru ca să fie filmul complet, se efectua un exercițiu cu arme nucleare).

S-a adresat națiunii din Biroul Oval, a avut două întruniri pe teme de securitate națională, iar apoi s-a retras alături de soția sa, de cîine și de pisică în reședința prezidențială. Și-a notat în jurnal că cele petrecute în data de 11 septembrie 2001 reprezintă „Pearl Harbor-ul secolului al XXI-lea“.

Cum foarte inspirat a scris jurnalistul Robert Draper, lui Bush nu îi rămînea decît „să caute Roosevelt-ul din el.“ Istoria știe dacă l-a găsit.

Foto: wikimedia commons

Mai multe