Pantoful lui Hrușciov

11 octombrie 2023   TÎLC SHOW

Cîteodată istoria te mai poate prinde și pe picior greșit, cred că știm cu toții. Unii însă aleg să se descalțe...

Nikita Hrușciov, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, New York, 12 octombrie 1960. Liderul sovietic a ascultat – cu dezgust, probabil – ce a avut de spus un delegat din Filipine. Acesta din urmă a susținut în fața auditoriuluiinternațional că Europa de Est a fost privată de drepturi politice și civile, fiind practic „înghițită de Uniunea Sovietică”. Replica venea în contextul în care se dezbătea o rezoluție a Rusiei care critica colonialismul.

Atît i-a trebuit domnului Hrușciov pentru a-și ieși din minți. Și din pantofi. La propriu. Conform biografiei lui Nikita Hrușciov scrisă de autorul american William Taubman (Hrușciov. Omul și epoca sa), reacția conducătorului Uniunii Sovietice a arătat cam așa: acesta a lovit cu pumnii în masa la care stătea, după care și-a scos pantoful drept, l-a fluturat în aer preț de cîteva clipe, iar apoi a trecut la „represalii masive”. A început să bată cu pantoful în masă din ce în ce maienergic pînă a atras atenția tuturor celor prezenți. Scena s-a încheiat doar la atenționarea fermă a președintelui Adunării Generale.

Incidentul a rămas unul marcant în istoria ONU – și pe bună dreptate. Lui Nikita Hrușciov însă i s-a părut oarecum firesc, chiar distractiv, după cum se pare că ar fi remarcat el însuși. „ONU este un fel de Parlament, unde minoritatea trebuie să se facă remarcată într-un fel sau altul. Sîntem în minoritate momentan, dar nu pentru mult timp”, a spus conducătorul sovietic.

În altă ordine de idei (și de pantofi), se pare că încălțămintea pe care o purta Hrușciov era un model tip loafer, fără șireturi. Nu întîmplător, ci pentru că, așa cum a declarat fiul său, nu îi plăcea să lege șireturi. Pesemne că răbdarea nu era punctul lui forte...

...dar bine că înțelepciunea potrivită la momentul potrivit nu i-a lipsit (e drept, nici situația nu-i oferea prea multe alternative). Doi ani mai tîrziu, în 1962, tot în luna octombrie, Nikita Hrușciov a ordonat retragerea rachetelor sovietice din Cuba, punîndu-se capăt astfel celei mai mari crize internaționale din timpul Războiului Rece.

Că așa-i uneori în istorie. De la un pantof izbit de masă la o rachetă aruncată în aer poate fi doar un pas.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

Mai multe