Pantofii de rubin

4 decembrie 2018   TÎLC SHOW

O pereche sau două. Poate cinci. Stîngul? Dreptul? Apar? Dispar?

Avînd în vedere că sîntem într-un basm, în cel mai cunoscut basm american, de altfel, Vrăjitorul din Oz, pot fi oricîte, oricum. Doar că, de fapt, în poveste, Dorothy Gale avea în mod precis o singură pereche de pantofi de rubin, primiți de la Zîna cea Bună din Nord, în timp ce incertitudinea apare în viața reală la numărul perechilor de pantofi din recuzita actriței Judy Garland, care a interpretat o pe Dorothy în filmul (din 1939) corespunzător basmului. Se pare că din acestea au supraviețuit patru sau cinci perechi.

Istoriile lor sînt destul de întortocheate. Cert este că doi pantofi roșii au fost donați cu titlu anonim Muzeului Național de Istorie Americană (Smithsonian) în 1979 și de atunci au fost expuși aproape continuu, devenind unul dintre cele mai atractive și mai vizitate exponate ale instituției. Nu e de mirare, dacă luăm în considerare că reprezintă un simbol fascinant al culturii americane marca Hollywood.

În primăvara anului trecut (2017), pantofii au intrat într-un proces amplu și migălos de restaurare, efectuat de experți ai muzeului alături de specialiști externi în conservare. După ce au finalizat cercetarea aferentă, aceștia au lucrat două sute de ore la recondiționarea propriu-zisă. Repunerea pantofilor de rubin pe picioare nu a fost deloc simplă, iar microscopul a jucat un rol esențial. Sute de paiete roșii sclipitoare au fost realiniate la locul lor și multe alte mici defecțiuni au fost reparate cu maximum de atenție și de precizie. În toamna acestui an (2018), pantofii lui Dorothy au fost expuși din nou în muzeu.

Ceea ce nu am menționat încă și ceea ce muzeografii au știut tot timpul este faptul că acești doi pantofi nu formează o pereche, fapt indicat, printre altele, și de gradul diferit de uzură al fiecăruia. Istoria a făcut ordine imediat. Cu un telefon de la FBI, care a anunțat muzeul că a fost recuperată o altă pereche (aparent, pereche) de pantofi roșii din filmul Vrăjitorul din Oz, care fusese furată de la Muzeul Judy Garland din Minnesota. După ce muzeografii le-au confirmat autenticitatea, au constatat că pantofii recuperați reprezintă exact perechile celor doi din galeria muzeului. Cumva, semn că viața bate chiar și basmul uneori.

Și acum, să batem de trei ori din pantofi?

Mai multe