„Omul anului“ de 100 de ani

23 decembrie 2017   TÎLC SHOW

Adică revista Time a început să desemneze „Omul anului“ în urmă cu un secol. Și nu oricum, ci de nevoie. La finele anului 1927, în redacția revistei se instala o ușoară, dar sigură panică cu privire la coperta primului număr din 1928. Zilele de la sfîrșitul anului fuseseră lipsite de știri importante sau de evenimente majore (cum se întîmplă aproape mereu, de altfel, în perioada sărbătorilor). Deci cine să apară încadrat de chenarul roșu de pe coperta Time?

Unul dintre jurnaliștii publicației a venit cu o idee pentru a rezolva impasul editorial: să nu se mai piardă timpul căutînd un om al săptămînii, ci să se caute un om al anului. L-au găsit ime­diat: Charles Augustus Lindbergh, aviatorul care în 1927 realizase singur primul zbor transatlantic neîntrerupt. Lindbergh a plecat din New York și a zburat continuu, timp de 33 de ore și 39 de minute, pînă la Paris. Revista putea merge la tipar, jurnaliștii puteau răsufla ușurați, sania lui Moș Crăciun probabil deja aluneca lin.

Editorii nu se așteptau ca primul număr al săptămînalului din 1928 să atragă atenția în mod deosebit, dar istoria și publicul i-au contrazis, astfel încît au decis să continue să aleagă un om al anului și în 1929. Atunci locul i-a revenit omului de afaceri Walter P. Chrysler. Tradiția editorială a continuat. Criteriile de selecție? Două la număr, conform lui P.I. Prentice, directorul Time din 1945: „cine a avut cea mai mare creștere în popularitate și cine a contribuit cel mai mult să schimbe cursul evenimentelor în bine sau în rău. Alegerea nu reprezintă în nici un caz o răsplată sau vreun premiu Nobel pentru fapte bune“, a mai spus acesta.

De aceea nu trebuie să fie surprinzător faptul că, în anul 1938, „Omul anului“ a fost Hitler, despre care Time a scris că ar putea să facă din 1939 un an memorabil.

Prima femeie care a primit distincția în cauză de la Time a fost doamna Wallis Simpson, în anul 1936 (deși abia în 1999 titulatura a fost schimbată din The Man of the Year în The Person of the Year), iar în anul următor au fost alese pentru prima oară două persoane, generalul Chiang Kai-shek și soția acestuia, pentru ca în 1950 să fie desemnat în premieră un grup simbolic, cel al soldaților americani.

În anul 2006, „Persoana anului“ a fost cel puțin inedită: „Tu. Da, tu. Tu controlezi era informației. Bine ai venit în lumea ta“ – erau explicațiile aduse de Time, alături de o fotografie cu un computer și o tastatură.

În 2018, tu alături de ce ilustrație ți-ai dori să fii persoana anului (tău)?

Mai multe