O americancă la Veneția

6 iunie 2018   TÎLC SHOW

După 70 de ani.

La Bienala de la Veneția de anul acesta (26 mai-25 noiembrie) este prezentată expoziția „1948: Bienala lui Peggy Guggenheim“, care reprezintă un omagiu la adresa expoziției istorice pe care cunoscuta colecționară de artă Marguerite (Peggy) Guggenheim a curatoriat-o la Bienală în anul 1948.

În 1920, Peggy Guggenheim s-a mutat din New York în Paris, în cartierul Montparnasse. Tatăl său, Benjamin Guggenheim, murise la bordul Titanicului cînd ea avea 15 ani și îi lăsase o avere considerabilă (care totuși pălea în fața celei a unchiului său, Solomon Guggenheim, fondatorul muzeului cu același nume). Viața boemă trăită de Peggy în centrul mișcărilor artistice care se manifestau în cafenelele și pe străzile Montparnasse-ului și prieteniile cu unii artiști, de exemplu cu Marcel Duchamp, i-au marcat definitiv interesul și i-au sporit iremediabil pasiunea pentru arta contemporană. Colecțiile ei deveneau din ce în ce mai cuprinzătoare (Picasso, Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, René Magritte, Paul Klee, Marc Chagall), în proporție directă cu sprijinul ei pentru artiștii avangardiști (este cunoscută ca fiind protectoarea pictorului american Jackson Pollock).

Din Paris, ne îndreptăm spre Veneția (urmînd-o pe Peggy Guggenheim, care s-a mutat acolo după finalul celui de-al Doilea Război Mondial). În 1948, Bienala de la Veneția a revenit pe scena artei mondiale și i-a făcut un loc aparte și doamnei Guggenheim: în pavilionul grecesc. Ruinată de războiul civil, Grecia nu mai putea participa la Bienală din motive lesne de înțeles, iar pentru a umple cumva locul rămas gol, directorul expoziției a invitat-o pe americancă să își expună colecția privată.

Cu atîta suprarealism, dadaism, cubism și expresionism care adiau din cele 136 de lucrări expuse, prin livada de măslini care semnala pavilionul grecesc, expoziția Peggy Guggenheim a devenit unul dintre cele mai populare, dar și unul dintre cele mai comentate puncte de atracție ale Bienalei. Și de bine, și de rău, c-așa-i în artă.

Oricum, doamna Guggenheim s-a declarat încântată: „Ceea ce m-a încîntat cel mai mult a fost să văd numele Guggenheim pe hărțile din grădinile expoziției alături de Marea Britanie, Franța, Olanda, Austria, Elveția, Polonia… M-am simțit ca și cînd aș fi fost o nouă țară europeană.“

Ce perspectivă… artistică, nu?

În foto: Peggy Guggenheim (david-seymour-magnum-photos)

Mai multe