Nixon și Hrușciov în bucătărie
Meniu: capitalism și comunism. Și o gură de Pepsi-Cola.
Reacții alergice: garantate.
Vara anului 1959 a lăsat în istorie, printre multe altele, probabil, un moment mai puțin obișnuit de diplomație. Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică căzuseră de acord să organizeze, una pe teritoriul celeilalte, cîte o expoziție, ca parte a unei inițiative de diplomație culturală care să promoveze apropierea între cele două state. După ce, în luna iunie, sovieticii au deschis o astfel de expoziție în New York, luna următoare a venit rîndul americanilor să deschidă la Moscova, în Parcul Sokolniki, Expoziția Națională Americană, menită să scoată în evidență progresul stimulat de capitalism și nivelul dezvoltat al stilului de viața american.
Sarcina oficială a căzut pe umerii vicepreședintelui Richard Nixon, care pe 24 iulie a ajuns la Moscova pentru a inaugura expoziția și pentru a-i face, așa cum se cădea, un tur oficial al acesteia liderului sovietic Nikita Hrușciov. Prima oprire: un studio de televiziune mobil, instalat de compania NBC, cu toate inovațiile tehnice de la acel moment, inclusiv transmisiunea color. Culorile nu prea l-au impresionat pe Hrușciov, totuși, nu și-a putut ascunde uimirea cînd i s-a prezentat un nou model de reportofon.
Poate nu era un moment rău să se răcorească cu un pahar de băutură acidulată. Următoarea oprire: la standul companiei Pepsi-Cola. Cu ajutorul ghizilor ruși de la stand, care i-au servit pe toți cei prezenți cu celebra răcoritoare, organizatorii au reușit să îl facă și pe șeful de stat sovietic să ia o înghițitură „sceptică“ (așa cum a descris-o presa vremii) de Pepsi-Cola.
Urma cel de-al treilea obiectiv de vizitat: un model american de casă (un montaj special făcut pentru expoziție, se înțelege), mobilată și mai ales dotată cu tot soiul de aparaturi electrice. Între Nixon și Hrușciov se declanșase încă de la începutul vizitei o dezbatere tipică logicii Războiului Rece, dar în momentul cînd cei doi au ajuns în bucătăria complet echipată a casei montate în expoziție, discuția a cam luat foc. „Voi, americanii, credeți că rușii vor fi uluiți să vadă aceste lucruri. De fapt, toate casele noastre noi au acest tip de echipament“ – a fost una dintre replicile sovieticului, întîmpinată cu diplomație de răspunsul lui Nixon: „Nu ne dorim să impresionăm poporul rus. Vrem doar să accentuăm diversitatea noastră și dreptul de a alege. La noi nu se decide la nivel guvernamental ca toate casele să fie construite la fel.“ Dezbaterea despre progresele tehnologice ale celor două țări a continuat, cu replici similare, în același loc, în bucătărie, Hrușciov opinînd că ceea ce vede nu e decît propagandă, americanii neavînd de fapt bucătării precum cea în care se aflau. Vicepreședintele american l-a contrazis ferm și, din nou, cu multă diplomație.
După „ospățul“ ideologic, cei doi au declarat că mai vor ceva: pace. Nu era încă în meniu.
Foto: wikimedia commons