Negroni de 100 (de ani)

13 august 2019   TÎLC SHOW

O întîlnire pentru o discuție de lucru, cîndva vara aceasta. Am ajuns cu mintea învăluită de mirosul florilor de tei care mi-a însoțit o parte de drum, doar pentru a fi brusc surprinsă de încă o aromă. Care? Nici eu nu puteam desluși exact, știam că aroma vine dinspre paharul interlocutorului așa că, firește pentru un om curios, am întrebat.

– Negroni, mi s-a răspuns.

Deja se justificau notele de portocală pe care nasul mi le semnalizase cu încîntare.

E drept, pînă la momentul cu pricina, nu prea am acordat atenție acestei băuturi, care deodată mi-a rămăs întipărită în memoria olfactivă.

A doua zi, dimineața, la răsfoitul de rigoare online al presei internaționale, îmi sare în ochi, din The New York Times, următorul titlu: „Negroni are o sută de ani și este cocktail-ul perfect pentru 2019“.

Accentul pe istorie tocmai căzuse. Pe Via Tornabuoni din Florența anului 1919, în Café Casoni.

Exact acum un secol, contele Camillo Negroni (italian cu origini americane) i-a cerut barmanului din Café Casoni, Fosco Scarselli, să îi prepare un Americano mai tare (același Americano comandat de James Bond în primul roman din seria lui Ian Fleming). Americano este un amestec de Campari, vermut, apă minerală și gheață. Plus o felie de lămîie. Denumirea a căpătat-o, se pare, pentru că devenise băutura preferată a americanilor aflați în vacanță în Italia, în timpul Prohibiției. Înainte i se spunea Milano-Torino, după orașele din care proveneau ingredientele (Campari din Milano și vermutul din Torino).

Să revenim la contele Negroni, care tocmai a primit comanda sa, un Americano îmbunătățit. Păstrînd combinația de Campari și vermut, barmanul a înlocuit apa minerală cu gin – posibil chiar la sugestia clientului, după unele surse. Plus o felie de portocală în loc de lămîie (schimbare perfectă, dacă mă întrebați pe mine). A rezultat un cocktail care a preluat numele celui care l-a comandat, Negroni, acesta din urmă ținînd cumva secretă rețetă băuturii sale o perioadă de timp. Spre sfîrșitul anilor ’20, însă, clienții deja aflaseră și își comandau cîte un Americano în stil Negroni (sau două, sau trei…).

Oricum, o vreme destul de îndelungată Negroni a rămas cunoscut mai mult pe plan local, în Italia. În ultimii ani, zic specialiștii, istoria acestei băuturi se scrie și la nivel mondial.

Contribuim?

Foto: wikimedia commons

Mai multe