Negocieri din Războiul Rece

27 februarie 2019   TÎLC SHOW

Dacă istoria din februarie 2019 i-a surprins pe liderul Statelor Unite ale Americii și pe cel al Federației Ruse declarîndu-și retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (tratatul INF – Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), în aceeași lună, mai exact în ultima zi a ei, în 1987, istoria îl înregistra pe liderul Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov anunțînd că este pregătit să semneze cu SUA, „fără întîrziere“, un tratat de eliminare a rachetelor nucleare cu rază medie din Europa. Exact, tratatul INF.

Mihail Gorbaciov și președintele american Ronald Reagan au început încă din anul 1985 să poarte discuții cu privire la încheierea unui astfel de acord. Negocierile s-au desfășurat promițător în primă fază și, deși s-au blocat ulterior din cauza „Star Wars-ului“ lui Reagan (strategia de construire a unui sistem defensiv antirachetă), în cele din urmă cei doi lideri au ajuns la o înțelegere.

„Puteți să-mi spuneți Ronnie. Iar eu, dacă îmi permiteți, am să vă spun Michael.“ – a fost propunerea președintelui american către omologul său sovietic, cu ocazia întîlnirii de la Washington din decembrie 1987, cînd cei doi au semnat tratatul INF.

„I-am răspuns că mi se pare un gest binevenit, nu numai un simbol al bunăvoinței noastre unul față de altul, ci și o caracterizare a atmosferei în care lucrăm. Și de atunci am început să ne chemăm pe numele mic.“ – scrie Mihail Gorbaciov în volumul său de amintiri.

În acest tip de atmosferă, au fost formalizate eforturile celor două părți de limitare a cursei înarmării nucleare.

A venit apoi rîndul președintelui Reagan să meargă în vizită oficială la Moscova, în anul următor, 1988. Pe 30 mai, după alte discuții și negocieri ale liderilor, a avut loc o conferință de presă ad-hoc lîngă faimosul Tun al Țarului din Kremlin, iar un jurnalist l-a întrebat pe Ronald Reagan dacă mai consideră Uniunea Sovietică „un imperiu al răului“.

„Nu“, a răspuns președintele, adăugînd: „În bună măsură datorită conducătorului acestei țări, domnul Gorbaciov.“

Pe 1 iunie 1988, înainte de prînz, cînd ceasul arăta la Kremlin ora 11,45 și atmosfera era învăluită de somptuozitate în Sala Mare a Palatului, Reagan și Gorbaciov au semnat actele de ratificare a acordului sovieto-american privitor la rachetele cu rază medie și mică de acțiune.

S-au pus astfel bazele politicii care urma să încheie Războiul Rece.

Dacă mai era nevoie de încă un exemplu că istoria e făcută de oameni. Uneori, desfăcută.

Mai multe