Napoleon, între un cadru de fier și o perdea cu falduri

10 mai 2023   TÎLC SHOW

„Serrurier du garde-meuble de S.M. l’Empereur et Roi” – cu alte cuvinte, românești, „lăcătuș al garderobei Majestății Sale Împăratul și Regele”. Meșterul în cauză, pe nume Marie-Jean Desouches, a patentat o piesă de mobilier esențială pentru împăratul său Napoleon I: patul portabil de fier. Acesta avea să îi găzduiască momentele de odihnă suveranului francez în campaniile sale militare (deloc puține). Și să reprezinte, cumva, un simbol a ceea ce a fost Napoleon I, o combinație rară și extraordinar de eficientă între simplitate și măreție. Între un cadru de fier și o draperie ca de baldachin.

Scheletul metalic de la baza patului imperial, de altfel, nu era unul oarecare, ci se putea plia și pe lungime, și pe lățime cu ajutorul unor balamale și al unor pivoți din alamă. Rapide. Très pratique. Dar totodată oferind o stabilitate remarcabilă. Alt cadru de fier, extern, completa piesa de mobilier de campanie. Pe acesta se putea instala o perdea grea cu falduri care să îi ofere împăratului o anumită doză de intimitate. Salteaua, nu mai lată decît o pătură groasă, era confecționată din stofă cu țesătură în diagonală (twill) și era prinsă în cîrligele de fier și bronz agățate de cadrul metalic. Simplissime. Mărețul împărat care la un moment dat a avut în proprietate patruzeci și șapte de palate imperiale și a condus mare parte din continentul european s-a odihnit multe nopți pe acest tip de saltea. Chiar și în afara campaniilor militare. Napoleon și-aluat cu el patul de campanie și în exil, pe insula Sfînta Elena. Se pare că a dormit pe el din 1815 pînă în ultima clipă de viață din 1821.

Patul istoric se află și astăzi în casa în care a locuit Napoleon pe insulă, Longwood House, devenită între timp muzeu deținut de Guvernul francez.

Ca detaliu, și ducele de Wellington, dușmanul lui Napoleon, care l-a învins la Waterloo, a murit tot pe un pat de campanie, unde a și dormit în ultimii ani de viață.

C-așa-i istoria uneori, très pratique.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe