Nancy și Ronald

10 februarie 2021   TÎLC SHOW

Ea, actriță, sub numele Nancy Davis, născută Anne Frances Robbins.

El, actor, președinte al Sindicatului Actorilor Americani.

Hollywood și cunoscuta sa listă neagră, de pe la mijlocul secolului al XX-lea, pe care erau trecuți actorii, regizorii, scenariștii, muzicienii și toți cei din lumea divertismentului considerați a fi simpatizanți ai comuniștilor.

Ce legătură există între toate acestea?

Se leagă dînd startul la ceea ce a fost numită cea mai mare poveste de dragoste din istoria președinților americani. Așa o fi povestea, the greatest, nu știu să apreciez exact, dar o poveste reținută de istorie sigur este. Iar începutul ei este firesc și hollywoodian în același timp.

Nancy Davis începuse să aibă anumite dificultăți profesionale, nu mai primea roluri deoarece se pare că numele ei era trecut pe lista neagră amintită mai sus, or legături cu regimul comunist nu avea, nici simpatii. Trebuia să rezolve cumva situația incomodă în care se afla, astfel că s-a dus să vorbească cu liderul Sindicatului Actorilor, Ronald Reagan, pentru a încerca să lămurească problema. Atunci s-au și cunoscut personal, de fapt. Era anul 1951. Ce ironie indirectă, poate chiar simpatică: imperiul răului, împotriva căruia președintele Reagan a luptat cu îndîrjire, a fost cumva un mic ajutor ca să o cunoască pe femeia care avea să îi rămînă alături o viață.

Ce era totuși cu lista?

Pe lista neagră de la Hollywood exista într-adevăr o anumită Davis, dar era altă persoană. Pur și simplu, coincidență de nume. Domnul Reagan a ajutat-o pe mai tînăra colegă de breaslă să elucideze chestiunea numelor și să înlăture confuzia astfel încît cariera actriței Nancy Davis să nu mai fie afectată. Un an mai tîrziu, în 1952, cei doi se căsătoreau.

Restul este istorie. O istorie pe care cel mai bine au sintetizat-o chiar protagoniștii prin două replici.

Nancy Reagan: Viața mea a început cînd l-am cunoscut pe Ronald.

Ronald Reagan, la aniversarea a opt ani de căsătorie: Mulțumită ție, împlinesc azi doar opt ani.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Nancy și Ronald Reagan (wikimedia commons)

Mai multe