Modernizare în garda Papei
Acum mai mult de o jumătate de mileniu, în 1506, o trupă de 150 de soldați elvețieni defilau pentru prima data în Roma, trecînd prin Porta del Popolo, spre Vatican, unde îi aștepta Papa Iulius al II-lea pentru a le da binecuvîntarea. S-a născut astfel Garda Pontificală Elvețiană.
Papa Iulius al II-lea îi angajase pe luptătorii elvețieni (mercenari, mai exact, căci așa era istoria atunci) pentru a-și asigura protecția. Elvețienii erau recunoscuți pentru calitățile lor excepționale de luptători (ce ironie, totuși, în raport cu neutralitatea, de dată mai recentă, caracteristică țării).
De-a lungul anilor, Garda Elvețiană a Papei și-a făcut datoria cu succes, atît în ceea ce privește securitatea personală a Pontifului, cît și pe cîmpul de luptă, cînd situația a cerut-o. Și a cerut-o destul de des (vezi așa-numita ◊jefuire a Romei“ din 1527).
După unificarea Italiei din 1871, Garda Elvețiană Pontificală a rămas doar cu sarcina de a veghea la siguranța Papei și de a asigura ordinea în micul stat Vatican, mai ales în timpul ceremoniilor oficiale, cînd soldații poartă celebra ◊uniformă de gală“. Aceasta, introdusă în 1914 de comandantul Jules Repond, inspirată din epoca renascentistă, este ușor de recunoscut prin culorile tradiționale ale familiei Medici, albastru, roșu și galben, dar și prin casca de protecție, realizată din metal, cu o pană colorată atașată și cu blazonul familiei Papei Iulius al II-lea, un stejar. Aici apare și modernizarea. În cască.
De la începutul acestui an, obiectele care protejează capetele gardienilor papali au trecut printr-o schimbare majoră. Nu mai sînt fabricate de meșterii austrieci prin forjare, ci de elvețieni prin tehnica de printare 3D, în urma scanării unui model de cască original din secolul al XVI-lea. Metalul este înlocuit de un tip de plastic puternic, astfel încît casca are doar aproximativ o jumătate de kilogram, în loc de două kilograme, și îl protejează pe purtător de razele ultraviolete și de căldură. În rest, aspectul este identic și păstrează și stejarul simbol.
Aproape o sută din cele 120 de căști comandate pentru anul 2019 au fost deja inaugurate. Pe gardienii elvețieni de la Vatican îi așteaptă o vară romană mai suportabilă.