Mașina președintelui

7 aprilie 2020   TÎLC SHOW

V-ați întrebat vreodată ce se întîmplă cu mașinile președinților americani cînd nu mai sînt mașinile președinților americani? Eu, sincer, nu, dar după o lectură întîmplătoare și atrăgătoare pe subiect, mi se pare o întrebare bună.

Primele mașini prezidențiale au fost comandate de președintele William Howard Taft, patru la număr, pentru adăpostirea cărora a fost construit și un garaj la Casa Albă. Evident, pe atunci, la începutul secolului al XX-lea, automobilele președintelui nu aveau nici o dotare specială, care să-l protejeze în vreun fel special pe călătorul de rang înalt.

A durat o vreme, mai bine de trei decenii, pînă cînd această situație s-a schimbat. A apărut Sunshine Special, limuzina președintelui Franklin Delano Roosevelt, blindată, cu geamuri antiglonț, pregătită să îl apere pe liderul Statelor Unite ale Americii. Atacul de la Pearl Harbour a fost motivul pentru care mașina prezidențială a fost modificată într-o asemenea manieră.

De atunci, mașinile președinților americani au primit dotări din ce în ce mai sofisticate, care să asigure atît integritatea fizică a liderului, cît și intimitatea acestuia. Și chiar să satisfacă gusturile mai puțin convenționale. Se remarcă aici Amphicar-ul președintelui Lyndon B. Johnson, un autovehicul amfibiu, care se putea transforma pentru a merge atît pe pămînt, cît și pe apă. Nu puține erau ocaziile cînd președintele își scotea la plimbare la ferma sa diverși musafiri și deodată se prefăcea că pierde controlul mașinii și se duce direct în lac, unde mașina începea să plutească firesc. Și pasagerii să își revină din șoc.

Și totuși, ce se întîmplă cu mașina președintelui cînd iese din uz? Serviciile Secrete  (previzibil, da) se ocupă cum trebuie de acestea. Și cum trebuie? Niște împușcături serioase și cîte o explozie pe ici, pe colo, de pildă. Astfel este testată rezistența automobilului în cauză la diferite arme, dar, în același timp, sînt șterse și orice urme de informații secrete.

Din fericire, pentru istorie și pentru noi, nu toate mașinile președinților au acest sfîrșit spectaculos, dar cumva trist. Unele scapă de dinamita Serviciilor Secrete și ajung în muzee, ca Sunshine Special a lui Roosevelt de care aminteam mai sus și ca automobilul în care a fost asasinat John F. Kennedy în 1961, care este expus în Muzeul Henry Ford.

Nu, nu m-aș întreba acum ce se va întîmpla cu mașina prezidențială a domnului președinte Donald Trump.

Foto: wikimedia commons

Mai multe