Lech Walesa, din istorie și din prezent

22 februarie 2024   TÎLC SHOW

„Numeroase civilizații s-au destrămat în trecut pentru că pe parcurs au uitat cumva de importanța funcției de lider, iar în prezent ne îndreptăm în această direcție. Civilizația noastră va avea de suferit dacă Statele Unite nu își reiau rolul de lider.” Acesta a fost unul dintre mesajele pe care Lech Walesa le-a transmis în vizita sa din SUA de la începutul acestei luni. Istoria îi oferă tot creditul.

Totodată – și tot făcînd apel la istorie –, domnul Walesa a mai lansat un mesaj, cred, important. Acesta a spus că principala armă pe care el a folosit-o în lunga luptă cu Uniunea Sovietică a fost informația – implicit, deci, și combaterea propagandei și a dezinformării. Prezentul ar trebui să îi ofere credit.

Aflat într-o altă vizită în SUA, în noiembrie 1989, Lech Walesa devenea a doua persoană străină din istorie care vorbea, în calitate neoficială, în plenul Congresului, după marchizul de Lafayette, care marcase premiera în 1824. Atunci, Walesa cerea oficial ajutorul americanilor. Acum s-a întors cumva pentru a oferi sfaturi. Sigur, ajutorul și sfaturile în istorie nu-s aproape niciodată necondiționate și nici dezinteresate. Iar asta nici măcar nu reprezintă ceva rău.

Tot în 1989, în iulie, președintele american George H.W. Bush a mers în Polonia. La finalul vizitei, pe aeroportul din Gdansk a zis: „Aici, la Gdansk, m-am întîlnit cu președintele «Solidarității» Lech Walesa care, prin curajul său și calitatea sa morală de lider, a scos societatea din noaptea întunecată pînă în pragul unui viitor luminos. Adevărata muncă începe de-acum, cînd Polonia aderă la comunitatea popoarelor ce recurg la alegeri libere, piață liberă și schimbul liber de idei”. Cuvintele frumoase fac bine. Completate de fapte, pot face – și au făcut – istorie. Președintele american a promis atunci Poloniei un ajutor economic de 100 de milioane de dolari. Ajutorul a fost acordat, doar că a fost și mult diminuat la Washington (20 de milioane de dolari), unde orice decizie trebuie cernută bine și politic.

La 35 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, lumea are nevoie în continuare de aceleași elemente ca înainte de 1989: lideri potriviți și informații corecte. 

Stocul pare limitat, istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

Mai multe