La șah

23 octombrie 2018   TÎLC SHOW

La jocul de șah, jucătorul salvează piese. Cum e cînd jocul de șah salvează jucătorul?

În Rusia finalului de an 1917, după Revoluția din Octombrie (25 octombrie / 7 noiembrie), cînd Vladimir Ilici Lenin a preluat puterea, instalîndu-se la cîrma noului guvern format de bolșevici, a fost înființată și o poliție secretă sovietică – CEKA, Comandamentul rusesc al tuturor rușilor – pentru (nimic mai previzibil în context) a identifica și a elimina amenințările la securitatea țării. Cum și pe ce baze se identificau aceste amenințări ține de tiparul bine cunoscut al regimului. Modalitatea eliminării, asemenea, iar de regulă lua forma execuției.

Avocat specializat în materie financiară și mare jucător de șah, Ossip Bernstein se încadra la fix în tiparul dușmanului de clasă, prezentat de propanganda sovietică. Cu atît mai mult cu cît ocupa funcția de consilier bancar, bănci care, prin simpla lor existență, erau prezentate ca o amenințare la adresa poporului. Nu a fost nevoie de mai mult pentru a-l transforma pe domnul Bernstein în ținta perfectă a poliției secrete sovietice, care l-a arestat și l a condamnat pentru crime împotriva statului. Piesele erau pe poziții, urma execuția în fața plutonului.

Un ofițer de la fața locului a recunoscut numele lui Ossip Bernstein pe lista celor condamnați: era numele unui fost campion de șah din turneul Moscovei. Surprins și sceptic, cum o cerea regimul, l-a întrebat pe domnul Bern­stein dacă el este într-adevăr jucătorul de șah în cauză. Răspuns afirmativ.

Pentru a fi sigur, însă, de identitatea celui care urma a fi executat, ofițerul sovietic l-a provocat pe Bernstein la un joc de șah. Dacă condamnatul pierdea jocul sau dacă era remiză, urma a fi executat în fața plutonului conform condamnării. Dacă cîștiga, se salva.

Cîtă tensiune s-o fi revărsat din mintea domnului Bernstein pe tabla de șah printre pătrățelele albe și negre, printre nebuni și pioni? Greu de zis. Cert este că a cîștigat, chiar într-un timp scurt, partida cu ofițerul rus.

Identitatea sa fiind astfel confirmată, lui Ossip Bernstein i s-a anulat condamnarea și a fost lăsat să plece teafăr.

Și dus a fost. Direct în Franța.

Foto: Ossip Bernstein în 1946, wikimedia commons

Mai multe