Keine Experimente!

20 septembrie 2017   TÎLC SHOW

Cu alte cuvinte (românești): Fără experimente! Cum probabil deja intuiți, este vorba despre Germania. Dar și despre alegerile parlamentare de pe 24 septembrie 2017 și despre favorita cursei electorale, Uniunea Creștin-De-mo-cra-tă (în germană, prescurtat CDU). Istoria partidului începe cu sfîrșitul celui de al Doilea Război Mondial, cînd Konrad Adenauer, un respectat om politic, primarul oraşului Köln în timpul Republicii de la Weimar, a decis să înființeze un nou partid politic de centru. Uniunea Creștin-Democrată creată de Adenauer, bazată pe principii democratice, pro-europene și capitaliste, oferea electoratului de la acel moment (și țării în general, după cum istoria avea să o demonstreze) exact ceea ce avea nevoie: promisiunea securității și a stabilității, nu numai economice, ci de orice natură.

În cadrul primelor alegeri din istoria Republicii Federale Germania, din 1949, CDU a cîștigat o majoritate de 31%, formînd, împreună cu alte partide mai -mici, guvernul condus de cancelarul Adenauer. Datorită promisiunilor respectate, precum readucerea stabilității politice și mai ales reconstrucția economică, dar și ajutat de retorica puternic anticomunistă, Konrad Adenauer a cîștigat un al doilea mandat de cancelar federal, în 1953.

Rețeta CDU pentru Germania a continuat să dea rezultate și, dacă o rețetă funcționează cu succes, de ce să schimbi ceva în ea? Astfel, avînd deja un stat reconsolidat, atît pe plan intern, cît și internațional, în 1957 germanii l-au reales pentru a treia oară cancelar pe Konrad Adenauer, deja devenit o adevărată personalitate politică cu ecou global. La scrutinul de atunci, CDU a -luat peste 50% din voturi, asigurîndu-și o majoritate indiscutabilă. Rețeta de care pomeneam are adesea și un titlu, iar în 1957 acesta a fost Keine Experimente! (Fără experimente!) – sloganul electoral, devenit istoric, al partidului. Germanii erau asigurați de continuarea drumului sigur și prosper al țării, ferit de nesiguranță și incertitudini, de experimente. În 1961, deși cu un scor mai mic, Adenauer a cîștigat un al patrulea mandat în fruntea RFG.

Keine Experimente! a devenit cumva rețeta nescrisă de pe masa alegătorilor germani, care au dovedit de-a lungul istoriei (nu fără excepții) un soi de aversiune față de schimbările majore; lucru demonstrat în 2015 cu ajutorul unei alte personalități a CDU, actualul cancelar Angela Merkel. Invitația acesteia către refugiați de a veni în Germania (marcată de memorabilul Wir schaffen das! / Putem face asta!) s-a dovedit aproape o catastrofă pentru popularitatea domniei sale.

Poate un mix Wir schaffen das! + Keine Experimente! ar fi mai degrabă pe placul germanilor. Ca și tradiționala tartă cu prune, specialitatea culinară consacrată a doamnei Merkel.

Foto: adevarul.ro

Mai multe