Jackie Kennedy: secretul de sub pantof

26 octombrie 2022   TÎLC SHOW

Să aruncăm o privire într-un șifonier istoric, propun.

Asistenta personală a fostei Prime Doamne a Statelor Unite ale Americii Jacqueline Kennedy, pe nume Katty McKeon, scrie așa în cartea sa autobiografică (2017) în care povestește despre viața alături de familia Kennedy: „Vestiarul de la intrarea în dormitor era plin vîrf cu hainele de zi cu zi ale Doamnei, toate aranjate în funcție de culoare. Nu am mai văzut niciodată o colecție atît de impresionantă de pantofi. Botine, pantofi cu toc de toate culorile, încălțăminte sport impecabilă pentru alergările ușoare de dimineață“.

Nimic curios pînă aici. 

Jackie Kennedy a fost cunoscută, admirată și definitiv înscrisă în istorie (și) pentru stilul său. Apariția Primei Doamne constituia mereu prilej de analiză și discuție și se pare că raportul a fost unul absolut pozitiv întrucît este considerată cea mai elegantă Primă Doamnă din istoria politică americană. E drept, se pare că uneori cheltuia sume mai mari decît salariul soțului său, președintele John F. Kennedy, pe haine și accesorii. Detalii.

Tot un detaliu din dulapul lui Jackie Kennedy a rămas, însă, nedezvăluit de-a lungul istoriei. Chiar dacă multe dintre ținutele acesteia au fost achiziționate de John F. Kennedy Library și unele au fost expuse la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, un amănunt a scăpat. Unul mic, cam de o jumătate de centimetru. Ascuns într-un pantof. Sau, mai bine zis, în tocul unui pantof. Ne lămurește tot asistenta personală a lui Jackie Kennedy, care a locuit în apartamentul acesteia din Fifth Avenue din 1964 pînă în 1977: „Cel mai curios mi s-a părut faptul că la fiecare pereche de pantofi, unul dintre pantofi avea flecul cu aproximativ jumătate de centimetru mai înalt decît celălalt, probabil pentru a compensa faptul că un picior era ușor mai scurt decît celălalt“. 

Detaliul, chiar dacă aproape nesemnificativ, făcea diferența, probabil, pentru doamna Kennedy. Sigur, istoria își continuă mersul indiferent de fle(a)curi. Dar poate cu cele potrivite pășește mai grațios.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe