Jackie Kennedy, rochia de mireasă și țeava spartă

17 noiembrie 2021   TÎLC SHOW

Nici cele mai strălucitoare personaje din istorie nu sînt ferite de cîte un bucluc din cînd în cînd. Atunci cînd buclucul este legat de o nuntă, mai exact de rochia de mireasă, povestea capătă în mod clar valențe alarmante. Cînd personajul vizat este Jackie Kennedy, povestea devine istorie.

O istorie din septembrie 1953, cînd Jacqueline Bouvier s-a căsătorit cu John F. Kennedy.

Cu ceva timp înainte, cum era firesc, Jacqueline și-a comandat rochia de mireasă. A ales ca aceasta să fie realizată de una dintre croitoresele ei preferate, Ann Lowe, designer foarte apreciat și căutat în epocă, de altfel. Responsabilitatea ce tocmai îi revenea lui Lowe era una imensă, dar ea era cumva obișnuită, avînd în vedere că le făcea ținutele familiilor Rockefeller, Roosevelt și Du Pont.

Croitoreasa s-a apucat de treabă, treaba mergea foarte bine. Pînă la un moment dat, cu zece zile înainte de nuntă. În timpul nopții, atelierul lui Ann Lowe a fost inundat din cauza unei țevi de apă care s-a spart și, astfel, rochia de mireasă, care era aproape gata, alături de rochiile domnișoarelor de onoare, au intrat la apă. La propriu. Daunele au fost majore, dar indiferent de anvergura lor, trebuiau remediate.

Doamna Lowe avea într-adevăr o misiune grea. Trebuia să refacă rochia de mireasă în mai puțin de zece zile, după două luni în care lucrase cu migală la aceasta. Două luni și vreo cincizeci de metri de tafta de mătase. A cumpărat din nou materialul necesar pe cheltuială proprie și s-a apucat din nou de cusut. A muncit alături de echipa ei zi și noapte și, în cele din urmă, a izbutit. Jacqueline Kennedy a purtat rochia pe care o comandase la nunta ei și nici domnișoarele de onoare nu au avut de suferit din acest punct de vedere pentru că și rochiile lor au fost refăcute impecabil.

Nunta lui Jackie cu viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii a fost un eveniment de anvergură, cum era de așteptat, iar mireasa a strălucit cu rochia ei spectaculoasă în ochii tuturor. Mai puțin în ochii ei. Și nu pentru că nu îi plăcea rochia lucrată de Ann Lowe, ci pentru că nu a fost chiar ce își dorise. Jackie voia ceva mult mai simplu și mai lejer, dar se pare că socrul său insistase ca ea să poarte o rochie grandioasă și impunătoare.

Poate că în noaptea în care atelierul de croitorie a fost inundat, istoria a încercat să îi facă pe plac viitoarei mirese. Așa mai lucrează istoria uneori, cu instrumente mai neobișnuite.

Cum ar fi o țeavă spartă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

Mai multe