Ivan și Ania, Jim și Sally în mijlocul furtunii

9 martie 2022   TÎLC SHOW

Multe premiere istorice se desfășoară în această perioadă. Din nefericire. Cînd vezi cum istoria se întoarce sau, poate mai corect, este dată înapoi, apar întrebările. Sau așa ar fi bine.

Istoria ne învață că războaiele încep cînd guvernele cred că prețul agresiunii este mic, zicea președintele american Ronald Reagan într-un discurs radiotelevizat din ianuarie 1984. Așa o fi. Liderul de la Casa Albă mai făcea o remarcă sugestivă care merită redată (traducere preluată din John Lewis Gaddis, Războiul Rece):

Imaginați-vă, pentru o clipă, că un Ivan și o Ania s-ar trezi la un moment dat, să spunem, într-o sală de așteptare sau într-un adăpost în mijlocul furtunii, cu un Jim și o Sally alături, și că n-ar exista nici o barieră de limbă care să-i împiedice să se cunoască. În momentul acela, ar începe oare să discute divergențele existente între guvernele țărilor din care fac parte? Sau ar începe mai degrabă să vorbească despre copii și meseriile cu care își cîștigă existența?... Poate ar hotărî chiar să ia masa împreună curînd. Mai presus de orice, ar demonstra încă o dată că oamenii obișnuiți nu provoacă războaie.

Comparația președintelui american a primit un răspuns ironic în ziarul sovietic Pravda, care a satirizat scenariul cu cele două cupluri, american și rus. Chiar și așa, istoria a continuat încurajator printr-un concurs amplu de circumstanțe și, mai ales, prin acțiunea unor lideri potriviți, inspirați și pregătiți care au creat o înlănțuire de evenimente ce a condus la un rezultat pozitiv în ceea ce privește confruntarea numită Războiul Rece. Forța democratică a învins, URSS a încetat să mai existe.

Dacă victoria din anii ’90 a fost doar una de etapă a devenit o temă discutabilă printre istorici și analiști. Indiscutabil a rămas o dilemă, cea a repoziționării statelor pe scena internațională. S-au făcut progrese majore și pacea a prevalat; umbra confruntării, însă, nu s-a estompat complet, ci a căpătat forma unor noi conflicte. Înghețate, unele. Și departe de a se topi, după cum o arată faptele recente.

What’s next? Putem ști? Niet.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

Mai multe