Istorie și literatură. Ernest Hemingway pe front

5 iulie 2023   TÎLC SHOW

De obicei, orice poveste bună are la origine o istorie. Cum, de altfel, și orice istorie are o poveste.

Depinde din ce direcție privești. De preferat, din ambele.

În 1918, Ernest Hemingway avea 18 ani. Și ajunsese în Italia. Mai degrabă pentru istorie decît pentru poveste. Era voluntar în cadrul Crucii Roșii și fusese trimis pe front, la început în Milano, apoi în altă localitate din apropiere, undeva la poalele Munților Dolomiți, de unde s-a mutat ulterior în zona Veneto. Unele surse susțin că Hemingway era șofer pe ambulanță, dar dovezi concrete în acest sens nu există. Cert este că avea pe lista de îndatoriri să se ocupe de furnizarea unor produse soldaților: cafea, ciocolată și țigări. Aproape artistic. Ca și mijlocul de transport preferat de Ernest Hemingway, bicicleta.

La polul opus, viitorul romancier avea la dispoziție spectacolul lunetiștilor în acțiune sau al proiectilelor care explodau mai ales noaptea. Într-o noapte, din spectator a devenit personaj al spectacolului, cînd un obuz austriac a explodat la mică distanță de el. Prea mică. A căzut la pămînt, inconștient și cu vreo două sute de cioburi mici pătrunse în carne.

Drept urmare, și-a petrecut aproape tot restul zilelor pînă la finalul războiului în spitalul Crucii Roșii americane din Milano. Iar acolo, unde te aștepți mai puțin (sau nu), s-a născut și o istorie care l-a inspirat pe Ernest Hemingway să scrie unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Adio, arme. Acesta relatează povestea de dragoste din timpul Marelui Război, de pe frontul italian, a unui tînăr american, șofer de ambulanță, și a unei tinere britanice, asistentă medicală.

Nu este poate de mirare așadar ce scria Hemingway în scrisoarea pe care a trimis-o acasă după incidentul de pe front: „Totul este bine și mă simt foarte confortabil, unul dintre cei mai buni chirurgi din Milano are grijă de rănile mele”.

Restul este istorie.

Sau/și poveste.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe