Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă

22 iunie 2022   TÎLC SHOW

Trecutul e peste tot în jurul nostru, nu dispare, scrie Aleksandra Litvina în postfața cărții sale pentru copii O sută de ani în casa noastră, ilustrată (superb) de Anna Desnițkaia, publicată la Editura Frontiera. Afirmația este pe cît de simplă, pe atît de importantă, mai ales dacă îi extindem sensul și spre dimensiunea personală, nu doar colectivă, a istoriei. Sigur, a nu se confunda cu trăitul în trecut, asta-i cu totul altă mîncare de pește. Reacții adverse garantate.

În paginile doldora de ilustrații și materiale de arhivă care însoțesc textul volumului amintit este creionată imaginea secolului al XX-lea rusesc într-un mod original și foarte inspirat: prin istoria locuitorilor obișnuiți ai unui vechi apartament din Moscova, povestită chiar de aceștia, dar și de lucrurile lor, de la mobilă și haine pînă la cărți și jucării.

Iată ce zice unul dintre personaje, Nikolka Muramțov, la sfîrșit de 1914: Se zvonește că războiul o să se termine repede și că nemții și austriecii n-or să ajungă nici la Paris, nici la Varșovia. Și în ziare scrie că războiul ăsta e al Doilea pentru Apărarea Patriei și că pe Wilhelm, împăratul nemților, îl așteaptă aceeași soartă ca pe Napoleon. Iar noi trebuie să îi ajutăm pe eroii noștri, care cum putem: mama merge la un atelier să scoată scamă din cîrpe vechi ca să facă bandaje pentru răniți, Irina s-a înscris la un curs de surori de caritate, iar eu și Marusia ne-am pus toți banii de buzunar în cana cu donații pentru Crucea Roșie: un poltinic, trei monede de cîte cincisprezece copeici și două ruble.

Apoi cititorul, mai mic sau mai mare, este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text. Mi-a atras atenția inclusiv o rețetă de desert gătită (și) din rațiuni de economisire impuse de vremurile de atunci (pare că merge bine și acum): prăjitură cu ouă.

Rețeta este redată astfel: într-o cană se freacă 50 grame de unt. Într-un castron se freacă 3 gălbenușuri cu ½ pahar de zahăr, se amestecă apoi cu untul, se presară ½ linguriță de sare și 2 pahare de făină și se toarnă treptat 2 pahare de lapte. Se topește o lingură de unt într-o tigaie, se toarnă aluatul și se dă la cuptor aproximativ ½ oră. Se servește cu dulceață.

Alături de o carte bună pentru copii, în vacanța de vară. Reacții benefice garantate.

Și istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe