Istorie în desene
Recent, la Brașov s-a întîmplat ceva frumos (desenat): a doua ediție a Festivalului de Benzi Desenate Istorice (3-6 octombrie a.c.), sub egida Muzeului Județean de Istorie Brașov.
Nu sînt o cunoscătoare a fenomenului benzii desenate, care presupune o întreagă cultură și tradiție, dar știu din experiență cît de importantă este ilustrația în transmiterea mesajului scris, mai ales dacă vorbim de informații istorice, adesea percepute în mod aprioric ca fiind greoaie și dificil de parcurs. Și, mai ales, dacă vorbim, de exemplu, de copii. Pentru aceștia imaginile chiar fac cît o mie cuvinte. Și poate chiar mai mult de atît.
De aceea, un eveniment care să adune istorii completate de ilustrații pare și este o idee pe cît de tentantă, pe atît de utilă, bună de continuat și de dezvoltat.
În ediția de anul acesta, în centrul atenției a fost domnul Puiu Manu, un maestru al benzii desenate, care a făcut istorie în materie în România. Expoziția dedicată dumnealui, Povestea frumoasă a maestrului Puiu Manu, avîndu-l curator pe domnul Nicolae Pepene, istoric și director al Muzeului de Istorie Brașov, alături de alte expoziții la fel de interesante au împînzit cîteva locuri din Brașov (Casa Sfatului, Sala Olimpia), subliniind cît de mare este puterea imaginii și a cuvîntului, dar mai ales a celor două – imagine și cuvînt – bine potrivite împreună.
Revista Cutezătorii, care a apărut pentru ultima oară în 1989, a fost pusă în competiție, doar la nivel de discurs constructiv, firește, cu mai cunoscuta Pif. Ambele au fost cîștigătoare.
O altă componentă a festivalului, extrem de potrivită pe grila timpului, a fost expoziția Istorii din 1989. 30 de ani de la căderea comunismului, care a adunat cele mai bune lucrări de la tineri și copii între 10 și 18 ani – curajoasă și totodată foarte interesantă perspectiva.
Celebrul și iubitul omuleț Gopo a fost, de asemenea, prezent la Brașov în cadrul evenimentului, prin evocarea sa de către istoricul Nicolae Pepene în prezentarea „Din istoria filmului de animație: Amintiri din Brașov cu Ion Popescu Gopo“.
De altfel, multe personaje istorice au legături strînse cu Brașovul (nici nu e de mirare), printre care și simpaticul general francez Henri Mathias Berthelot, care a fost primit de brașoveni cu mult entuziasm în urmă cu un secol, în vizita sa din ianuarie 1919. Există, desigur, fotografii care ilustrează momentul.
Și care amintesc, poate, că uneori o imagine face și cît o mie de istorii.