Istoria în turneu

10 august 2022   TÎLC SHOW

În Turneul Național de Educație Istorică.

Ideea mă duce cu gîndul la un scenariu în care istoria se plimbă printr-un turneu în România și lasă în urma ei cîte o pagină, două, trei, transpuse în imagini. De fapt, cred că filmul documentar istoric bine realizat este printre cele mai utile și frumoase forme de a transmite informația istorică către public.

În acest caz este vorba despre un turneu inițiat în luna apriilie a.c. de producătorii de film John M. Florescu și Dan Drăghicescu, care își propune să continue și în 2023 și care promovează filmele realizate de echipa Chainsaw Film Productions, Maria, Inima României (2018) și Regele Mihai: Drumul către casă (2022). L-am întrebat pe fondatorul Chainsaw și producătorul executiv al celor două documentare, John M. Florescu, de ce crede că este important filmul istoric pentru public. Domnul Florescu mi-a mărturisit că i-au atras atenția cuvintele lui Goethe care spunea că cel mai bun lucru pe care îl luăm de la istorie este entuziasmul pe care aceasta îl stîrnește. Am văzut asta cu ochii mei, a continuat John Florescu, în timpul celorlalte două turnee pe care le-am susținut în 70 de localități. Francezii, de exemplu, își înțeleg istoria, vorbesc cu mîndrie despre ea și se cunosc pe ei înșiși. Dar adevărul este că, în prezent, oamenii simt că nu mai au eroi, nu doar în România, ci și în restul Europei. Nu mai găsesc eroi, așa că sînt înclinați să îi caute în propriul trecut, adaugă producătorul. Îți dă de gîndit.

În plus, o producție video vine mereu la pachet cu atuurile ei. Mă bucur că acest lucru este confirmat de Dan Drăghicescu, producător asociat Chainsaw: Arhivele aduse la viață prin documentare și mai ales prin colorizare detaliată și documentată istoric în postproducție trezesc un interes aparte, ajung chiar să fie viralizate în social media mai ales de tineri și studenți.

Există și cifre care confirmă interesul publicului către această zonă, mai exact cifrele de audiență ridicate pe care cele două documentare menționate mai sus le-au înregistrat la difuzarea lor pe canalul History (partener al turneului și co-producător al filmului Regele Mihai: Drumul către casă). Izabella Wiley, directorul general al A+E Networks, companie din care face parte canalul History, a expus un crez care mi-a atras atenția și mi-a plăcut totodată: Credem cu adevărat că istoria este vie.

Exact, istoria este vie. Și continuă.

Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursă fotografii: Castel Eastnor 1937 / Dan Drăghicescu, producător asociat Chainsaw Film Productions

Mai multe