Ionel Brătianu la masă cu Bismarck
Pe 18 ianuarie 1919, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu ajungea la Conferința de Pace de la Paris. Propun să amintim de un alt drum al lui Ionel Brătianu spre Paris. E mai puțin cunoscut. Și, mai ales, apare și cancelarul Otto von Bismarck pe drum. De fapt, la masă.
Este vorba despre plecarea lui Ionel Brătianu la studii în capitala franceză.
În vara anului 1883, tatăl său, Ion C. Brătianu, a decis ca fiul să-și continue studiile la Paris, mai exact la prestigiosul internat Sainte Barbe. Lui Ionel nu i-a picat prea ușor să se despartă de cămin și de familie, dar, oricum, vă închipuiți, nu prea avea de ales.
Tătăl și fiul au pornit, așadar, spre Franța, iar în drumul spre destinație s-au oprit în localitatea Gastein, unde Ion C. Brătianu, șeful guvernului român de atunci, trebuia să se întîlnească cu liderul Imperiului German, cancelarul Bismarck. Acesta din urmă l-a invitat doar pe prim-ministrul român la prînz, neștiind că acesta era însoțit și de fiul său. De îndată ce a aflat, a extins invitația și către Ionel. Și iată-l pe viitorul lider al României (care avea atunci doar 19 ani) luînd masa de prînz alături de istoricul Bismarck. Nu erau decît patru comeseni, cei doi Brătieni, cancelarul și soția acestuia. Fiecare avea cîte o potîrniche la cuptor pe farfuria din față. Friptura de pasăre făcea parte din meniul tipic german, nu tocmai îmbelșugat, completat doar de o supă și de un desert modest. Știm aceste detalii dintr-o lungă scrisoare pe care Ionel Brătianu i-a trimis-o mamei sale, relatîndu-i întîlnirea cu faimosul cancelar.
La plecare, doamna Bismarck a luat un sfeșnic de pe masă și le-a luminat calea musafirilor (de unde putem deduce că vizita s-a prelungit pînă spre seară), iar domnul Bismarck l-a ajutat pe Ion C. Brătianu să se îmbrace, ținîndu-i paltonul.
Cei doi călători români au mai făcut o oprire înainte de Paris, la Aix-les-Bains, unde premierul României era trimis de medici la tratament, la băi. În localitatea din sud-estul Franței se aflau și Vasile Alecsandri și Ion Ghica. Evident, cei patru s-au întîlnit ori de cîte ori au avut ocazia. A urmat Parisul, în cele din urmă, unde Ionel Brătianu a ajuns condus de domnul Carada.
Peste niște ani, 36 la număr, istoria vizitei la Paris avea să fie diferită.