Înghețată de vanilie la Monticello

20 august 2019   TÎLC SHOW

O după-amiază de vară, din ultima decadă a secolului al XVIII-lea. La reședința lui Thomas Jefferson de la Monticello, lîngă Charlottesville, Virginia, se servesc cupe generoase de înghețată de vanilie, asortate cu un soi de pișcoturi crocante. Homemade, după rețete scrise de mînă. Chiar de mîna viitorului președinte al Statelor Unite ale Americii.

Deși înghețata era deja cunoscută (la scară mică, evident) pe teritoriul american încă de pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, Thomas Jefferson este unul dintre cei care au făcut popular desertul pe teritoriul Statelor Unite. Aficionados ai desertului rece și savuros erau și Benjamin Franklin și George Washington – poate au mîncat cîteva cupe și cînd s-au gîndit cum să elaboreze Declarația de Independență ori Constituția?

În orice caz, prima rețetă de înghețată a unui american îi aparține lui Thomas Jefferson. În timp ce se afla în Franța în calitate de ambasador al SUA (1784-1789), Părintele Fondator a dat de gustul înghețatei, devenind un mare amator al acestui desert. Nu s-a oprit aici. Și-a notat o rețetă de înghețată cu vanilie pe care a adus-o cu el cînd s-a întors acasă, alături de o sorbetieră și de patru forme de înghețată. În bucătaria de la Monticello, așadar, totul era pregătit pentru prepararea unei înghețate americane după rețetă franțuzească. Inclusiv rețeta garniturii care să completeze desertul, pișcoturile menționate mai sus – Jefferson notase și rețeta acestora pe spatele foii care găzduia rețeta de înghețată (Savoy biscuits era denumirea lor).

Păstrată în arhivele Bibliotecii Congresului (disponibilă și online, deci vă invit), rețeta lui Jefferson zice că ne ar trebui două sticle de smîntînă bună, șase gălbenușuri de ou, vreo 250 de grame de zăhăr, un baton de vanilie și sare. Modalitatea de preparare este destul de simplă, dar necesită multă atenție la detalii (ca și istoria). Recipientul – acea sorbetieră – unde se pune produsul odată preparat se așază pe bucăți de gheață printre care se presară sare. Și capacul sorbetierei este acoperit tot de gheață presărată cu sare.

Oare ce ar fi zis, totuși, domnul Jefferson despre inegalabilul, zic eu, gelato al italienilor?

Foto: wikimedia commons

Mai multe