Încetiniţi, curbă periculoasă! Nixon şi Brejnev, iunie 1973
Ce legătură ar putea să aibă avertismentul din titlu cu cei doi lideri?
Într-o zi ploioasă de iunie, a optsprezecea mai exact, în anul 1973, Leonid Brejnev, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ateriza la Washington pentru o vizită oficială care avea să dureze pînă pe 25 iunie. Invitația venise din partea omologului său american, președintele Richard Nixon, în contextul unei perioade de încercări de destindere (détente) a relațiilor SUA-URSS, care viza și o serie de probleme internaționale de interes reciproc (un bun și cunoscut exemplu îl reprezintă discuțiile privitoare la limitarea armamentului strategic, cu un an înainte, în 1972, fiind semnat un acord în acest sens, SALT I).
În cadrul întrevederii private pe care cei doi lideri au avut-o la Casa Albă înainte de summit-ul oficial, Brejnev a ținut să sublinieze că întîlnirea lor este marcată de un dublu semn bun: cînd a decolat din Moscova ploua, iar cînd a ajuns în capitala americană l-a întîmpinat tot ploaia. Nixon, la rîndul său, a accentuat că relația lor este cheia care ar putea să schimbe lumea.
„Dacă ne decidem să lucrăm împreună, putem schimba lumea. Aceasta este atitudinea mea la începutul acestor discuții“, a spus președintele american.
Mai era o cheie.
Aceasta îl aștepta pe Leonid Brejnev la Camp David, la reședința prezidențială de vacanță: cheia unui Lincoln Continental albastru-închis.
Șeful de stat sovietic a fost absolut încîntat de darul primit, s-a urcat la volan, nu a ezitat să îl tragă pe Nixon în dreapta sa și a pornit cu viteză, înainte ca agenții de securitate să mai poată schița vreun gest.
Conducătorul rus a încercuit reședința de la Camp David cu o viteză deloc modestă pentru aleea îngustă pe care se afla, de peste 80 kilometri la oră. La un moment dat, mașina cu cei doi s-a apropiat de o curbă situată într-o vale, semnalizată cu indicatorul „Încetiniți, curbă periculoasă“. Avertismentul i-a fost transmis și verbal lui Brejnev de către Nixon. În zadar. Acesta și-a continuat cursa cu aceeași viteză, pînă cînd a ajuns la baza colinei, apoi a frînat și a întors mașina printr-o mișcare de profesionist (da, probabil din acelea făcute pentru a impresiona asistența).
„Diplomația nu este întotdeauna o artă ușoară“, avea să scrie ulterior Richard Nixon despre eveniment.
Îl putem contrazice?
Foto: wikimedia commons