Început de an la castel: Bethlen-Haller

12 ianuarie 2022   TÎLC SHOW

Legăturile între vin și istorie pot fi multe. Orice vin bun are o istorie pe măsură, cum, de altfel, orice istorie curge mai lin lîngă un pahar de vin bun. Mai ales o istorie la castel. La castelul Bethlen-Haller, din localitatea Cetatea de Baltă, județul Alba. Facem cîțiva pași. Cu atenție, căci pășim pe trepte de stejar autentic din anul 1560, cînd a început construcția castelului, din inițiativa lui János Bethlen, tatăl cancelarului Transilvaniei, Miklós Bethlen. Modelul: castelele de pe Valea Loarei.

În 1624, lucrările au fost finalizate și a rezultat o clădire elegantă, în stil renascentist, cu patru turnuri amplasate în cele patru colțuri. Pentru ca tabloul să fie complet, s-a făcut și un șanț de apărare în jurul construcției, dar probabil doar cu rol decorativ întrucît castelul Bethlen-Haller nu a fost gîndit și construit ca reședință cu scop de apărare, ci pentru vînătoare și agrement. Poate de aceea atmosfera de la Bethlen-Haller este una caldă și armonioasă, nu rece și sobră, cum se resimte de multe ori în cazul castelelor ridicate pentru apărarea cetăților. Oricum, castelul din Cetatea de Baltă a avut și el bătăliile lui de dus pînă a ajuns locul remarcabil care este în prezent. Nefiind o construcție de importanță strategică, nu prea este menționat în documentele epocii, dar știm că între anii 1769-1773 a fost reamenajat în stil baroc. A ajuns de la familia Bethlen la familia Haller simplu și neașteptat (și frumos, zic eu): cîștigat la un joc de cărți.

Istoria anilor de comunism a însemnat modificări și distrugeri semnificative ale castelului, precum și dispariția multor piese originale de mobilier, de decor și de artă. În anul 1949 a fost înființată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, iar în castel, devenit proprietate a IAS Jidvei, a funcționat secția acesteia de șampanizare. Muncitorii aduși pentru lucrările agricole locuiau în turnurile castelului.

După 1989, castelul Bethlen-Haller (numit și castelul Jidvei) a fost retrocedat familiei Haller, iar apoi a fost cumpărat de familia Necșulescu care, prin restaurarea începută în 2003 și finalizată în 2020, a redat istoriei, cu respect și cu multă atenție la detalii (iar istoriei îi plac detaliile în mod special), un loc valoros. Altfel spus, oamenii fac istoria să continue. Cu un pahar de vin alături.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

Mai multe