Idealism la început de an

10 ianuarie 2018   TÎLC SHOW

Puțin idealism nu a făcut rău nimănui – am putea spune preluînd o celebră expresie, poate nu întîmplător, americană. Dar o fi făcut bine? Greu de răspuns. Granița aproape perfectă și foarte subțire dintre idealism și realism rămîne o țintă greu de atins.

Exact în urmă cu un secol, la începutul anului 1918, președintele Statelor Unite ale Americii Woodrow Wilson propunea Congresului o lume ideală, bazată pe autodeterminare și securitate colectivă, rezumată în faimoasele Paisprezece puncte. Cunoaștem continuarea, nu tocmai încununată de succes.

Interesant și mai puțin cunoscut este faptul că ideea unei asocieri generale a statelor care să vegheze la pacea mondială a fost avansată de britanici către Statele Unite ale Americii, cu mult înainte, încă din anul 1915. Deși diplomația tradițională britanică de la acel moment se baza pe principiul echilibrului de forțe, propunerea făcea parte, după cum remarcă Henry Kissinger, dintr-o strategie diplomatică adaptată a Londrei, aceea de a determina America să intre în Război.

Astfel, în septembrie 1915, ministrul de Externe britanic Edward Grey i-a scris următoarele cuvinte consilierului președintelui Wilson, colonelul House: „Va propune președintele înființarea unei Ligi a Națiunilor care să se oblige să se situeze împotriva oricărei puteri care încalcă un tratat… sau care refuză, în cazul unei dispute, să adopte o altă metodă de rezolvare decît războiul?“ (în Henry Kissinger, Diplomația)

Firește, răspunsul din partea americană a fost unul prompt și în total acord cu propunerea ministrului Grey – servită la fix la fileul diplomatic din Washington. Cu alte cuvinte, britanicii le propuneau americanilor ceea ce deja intuiau că reprezintă viziunea lor de la acel moment asupra politicii internaționale, astfel încît interpretările celor două state să se contopească, pînă la confundare, pînă la a deveni, în fapt, una singură, comunicată lumii întregi într-o singură limbă. Care se confundă și ea.

Momentul a reprezentat cumva și una dintre primele mostre a ceea ce ulterior avea să devină cunoscut în istorie drept relația specială dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Relație care în prezent, după un veac, s-a mai transformat…

În altă ordine de idei, poate ne propunem un an la granița perfectă a idealismului cu realitatea. Așa v-aș ura să îl aveți.

Foto: Woodrow Wilson, wikimedia commons

Mai multe